Jussi Joentausta

Jos saatavuusharkinnan poisto ei kasvata Suomeen tulevien työntekijöiden määrää, mistä on näyttöä ja jos näiden työntekijöiden riippuvuus heikkenee, mistä myös on näyttöä, lakialoitteen toteutumisesta seuraisi työehtojen paraneminen.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) päätyy edellä olevaan näkemykseen Kansan Uutisten verkkolehdessä julkaistussa Horisontti-kirjoituksessa.

Raskaan saatavuusharkintaprosessin kautta kulkee vuosittain vain joitakin tuhansia työlupia -kirjoituksessa Kontula esittelee seikkaperäisesti niitä syitä, joiden vuoksi hän pitää perusteltuna saatavuusharkinnasta luopumista.

Eduskunta käy ensi viikolla lähetekeskustelun lakialoitteesta, jossa ehdotetaan kolmansista maista tulevan työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista.

Lakialoite keräsi kaikkiaan yli sata kansanedustajan allekirjoituksen.

Raju ensireaktio

SAK-laisen ay-kentän, erityisesti Rakennusliiton ensireaktio lakialoitteeseen on ollut raju. Hyökkäys on kohdistunut varsinkin lakialoitteen ensimmäiseen allekirjoittajaan Anna Kontulaan.

ILMOITUS

Viime viikon lopulla ay-kritiikki yltyi siinä määrin, että Kontula kirjoitti asiasta blogissaan. Hänen syytti ammattiliittojohtajia panettelusta, vääristelystä ja leimaamisesta ja totesi, että ”ay-pomojen teinikiukuttelu saisi jo riittää”.

Anna Kontula kertoo blogissaan saaneensa haltuunsa torstaina SAK:n hallituksen teettämän muistion järjestön kannanmuodostuksen pohjaksi. Kontula sanoo sen sisältävän useita asiavirheitä ja sieltä puuttuvan kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta olennaisia tietoja.

Vilisee asiavirheitä

Kontulan mukaa SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan blogiteksti asiasta samoin kuin asiaa koskeva SAK:n hallituksen teettämä muistio järjestön kannanmuodostuksen pohjaksi vilisevät asiavirheitä.

Eloranta onkin kertonut pyytävänsä tänään maanantaina Kontulaa yksilöimään virheet, jotta niistä voidaan käydä keskustelua.

Vasemmistoliitto ei ole ottanut vielä kantaa lakialoitteeseen. Puolueen kansanedustajista aloitteen allekirjoittivat Kontula lisäksi Silvia Modig ja Katja Hänninen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kertonut seuranneensa tilannetta surullisena ja pitänyt ikävänä sitä, että Kontulaa on arvosteltu henkilöön menevin argumentein ja kyseenalaistettu hänen motiiveitaan.

Andersson korostaa, että kenenkään vasemmistoliittolaisen tavoite ei ole heikentää suomalaisen työntekijän asemaa.