Lehtikuva/Andrew Caballero-Reynolds

Suurituloisimpien veronkorotukset eivät haittaa talouskasvua.

Kansan Uutisten viime viikon luetuimpia juttuja oli taloustieteen professorin Matti Tuomalan haastattelu otsikolla Rikkaiden hyysääminen syö hyvinvointia.

– Maailmanpankista ja muista kansainvälisistä järjestöistä on tullut jatkuvasti uutta tutkimusta, jonka mukaan tuloerojen kasvu on vahingollista talouden kehitykselle. Jostain syystä tämä ei ole mennyt Suomessa perille, Tuomala sanoi.

Tällä viikolla asiasta tuli uutta tutkimusta Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä. Sen tuoreen tutkimuksen mukaan rikkaiden verotusta on varaa kiristää, koska se vähentää eriarvoisuutta, mutta ei heikennä talouskasvua. IMF käsittelee asiaa puolivuotiskatsauksessaan ja puhuu länsimaiden rikkaimman prosentin verottamisesta.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Taloussanomat.

Tuloverotuksen lisäksi IMF väläyttää Suomessa poistetun varallisuusveron kaltaisia toimia.

IMF:n mukaan eriarvoisuus on kasvanut useimmissa länsimaissa viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana. Syynä on rikkaimman prosentin irtiotto ja tuloverotuksen progression loiveneminen. OECD-maissa rikkaimpien keskimääräinen veroprosentti oli 62 vuonna 1981. Vuonna 2015 se oli 35 prosenttia.

– Suomessa 1990-luvun luvun jälkeen toteutetut verouudistukset ovat olleet varsinainen värisuora kaikkein rikkaimmille. Pääomaverotusta on kevennetty, omaisuusverosta on luovuttu, perintö- sekä lahjaveroa alennettu ja niin edespäin Tuomala listasi viime viikon Kansan Uutisissa.