Lehtikuva/

Vammaisjärjestöjen yhteinen Ei myytävänä! -kansalaisaloite on saavuttanut yli 50 000 kannatusilmoitusta. Näin ollen eduskunnan on otettava aloite käsittelyyn.

Vammaisfoorumi ry ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta julkaisivat 12. kesäkuuta 2017 kansalaisaloitteen vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamiseksi.

Aloite saavutti vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta neljässä kuukaudessa. Aikaa kannatusilmoitusten keräämiseen on kuusi kuukautta. Keräys jatkuu 12.12.2017 saakka.

Kansalaisaloite vaatii julkisia hankintoja koskevaan lakiin rajausta, ettei lakia sovelleta sellaisten vammaispalveluiden hankintaan, joissa on kyse vammaisten ihmisten elämän mittaisista, välttämättömistä palveluista asumisessa ja jokapäiväisessä elämässä.

Palveluiden kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten ihmisten oikeuksista.

Kilpailutus tulee kalliiksi

Palveluiden kilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten ihmisten oikeuksista.

Kansalaisaloitteen alullepanijoiden mukaan kilpailutus on vastoin ihmisoikeuksia ja tulee pitkällä tähtäimellä sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti kalliiksi.

ILMOITUS

Kilpailutuksissa vammaisilla henkilöillä ei ole osallisuutta eikä oikeussuojakeinoja omaa elämäänsä koskevissa päätöksissä.

Lähes poikkeuksetta kilpailutukset ratkaisee hinta, ja palvelujen laatu, inhimillisyys ja ihmisarvo jäävät sivuseikoiksi. Kilpailutukset uhkaavat vammaisten ihmisten elämänlaatua ja luovat epävarmuutta.

Mikäli henkilökuntaa joudutaan vaihtamaan toistuvien kilpailutusten vuoksi, myös vuorovaikutuksen, luottamuksen ja yhteisymmärryksen rakentaminen on aloitettava joka kerta alusta, järjestöt huomauttavat.

Aloite aktivoi ihmisiä ympäri Suomen

Kansalaisaloitteen vireillepanon jälkeen monet vammaiset ihmiset ja heidän läheisensä rohkaistuivat kertomaan karuista kokemuksistaan julkisuudessa. Huoli ihmisoikeuksista sai liikkeelle eri tavoin vammaisten ihmisten lisäksi myös muita kansalaisia, jotka ovat keränneet eri puolella Suomea tuhansia paperisia kannatusilmoituksia.

Vammaisjärjestöjen lisäksi myös alan ammattijärjestöt aktivoituivat asiassa.

Kortensa kantoi kekoon myös punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät, joka lupasi julkisesti soittaa vielä yhden keikan, eduskuntatalon portailla, mikäli vaaditut nimet saadaan kokoon määräajassa.

Kansalaisaloitteen takana on kaikkiaan 32 valtakunnallista vammaisjärjestöä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!