Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vähän liian läpinäkyvästi todellinen eliitin projekti, että sillä olisi tulevaisuutta.

Sinisen puolueen rekisteröintiprosessi käynnistyy oikeusministeriössä tulevana maanantaina. Kannattajakorttien keruu on saatu päätökseen, kertoi ministeri, Sininen tulevaisuus -yhdistyksen puheenjohtaja Sampo Terho keskiviikkona.

Perussuomalaisista kesäkuussa loikanneet saivat siis puolueen perustamiseen vaadittavat 5 000 kannattajakorttia kasaan. Aikaa kului noin neljä kuukautta. Se on aika kauan puolueeksi aikovalta, jolla on valmiiksi 19 kansanedustajaa ja 5 ministeriä.

Vaivalloisesti edennyt hanke kertoo, kuinka paljon vetovoimaa sinisellä aatteella on. Eli ei ole nimeksikään.

Sen kertovat tietysti myös mielipidemittaukset, joissa ryhmän kannatus on noin 1,5 prosenttia. Uuden puolueen puuhamiehet ja -naiset ovat jokaisen gallupin jälkeen sanoneet, että kaikki muuttuu, kun heillä on oikea puolue.

Mihin se siitä muuttuu? Puolueeksi siniset on mielletty tähänkin asti. Rahaa puolue-status ei tuo eikä organisaatiota ole.

ILMOITUS

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on noin 1,5 vuotta. Nykyisillä kannatusluvuilla yksikään sininen ei uusi eduskuntapaikkaansa eikä hallitukseen ole ikinä enää asiaa. Edessä on lähtö puoluerekisteristä.

Kuhina alkaa, kun puolueet kokoavat ehdokaslistojaan seuraaviin vaaleihin. On mielenkiintoista nähdä, missä suhteessa poliittisesta tulevaisuudestaan kiinnostuneet siniset loikkaavat keskustaan ja kokoomukseen, ja tuleeko siirtymiä muihinkin puolueisiin.

Sininen projekti on vähän liian läpinäkyvästi todellinen eliitin projekti, että sillä olisi tulevaisuutta. Onhan projektin varsinainen tarkoitus turvata Timo Soinille ja muille pääloikkareille lisäaika ministeri-Audin pehmeässä kyydissä ja sitä kautta ei sininen, vaan vihreä oksa vaalikauden jälkeenkin.