Yle Kuvapalvelu

Kuuban tie -sarjassa historialliset puitteet ovat osoittautuneet hyvin dramaattisiksi ja nopeakäänteisiksi.

Saksalais- ja ranskalaisvetoisen sarjan parissa syntyy voimakas vaikutelma kuvatun ajan tihentymisestä – piirre, joka on onnistuneen historia-sarjan peruspilari. Menneen maailman tapahtumat nousevat hetkeksi uuteen eloon ja saavat samalla kunnon erittelyn.

Sarjan kahdessa viimeisessä osassa aikamatka etenee 1960-luvun lopulta nykypäivään. Mukaan mahtuu monia hyvin kriittisiä näkemyksiä, mikä on luonnollista, kun suhteutetaan ne tapahtuneisiin ja niistä yleisesti tiedettyyn.

Ero ylimmän johdon ja tavallisten kansalaisten elämän välillä on ollut pieni.

Kuuba oli kylmän sodan eturintamassa. Neuvostoliiton romahdus merkitsi suuria vaikeuksia sen taloudelle – solidaarisuushinnoittelun aika oli ohi.

Dokumentin seitsemännen osan haastatteluista muotoutuu vakuuttava kuva siitä, miten asiat saatiin joten kuten toimintakuntoon. Elvytetyn turismin päätavoitteeksi katsotaan armeijan rahoittaminen ja Castrojen pitäminen vallassa.

ILMOITUS

Erityisen kiinnostavia aihepiirejä ovat Angolan sota 1970-luvulla ja 1980-luvun lopulla esitetyt syytökset Kuuban osallistumisesta kansainväliseen huumekauppaan. Arvostetun kenraali Arnaldo Ochoan teloitus 1989 asettuu paljon puhuviin raameihin.

Mielenkiintoista antia löytyy runsaasti myös päätösjaksosta, esimerkiksi johdon privaattielämän puolelta. Asian viereltä kokeneet kertovat, ettei valtaeliitti ole elänyt ylellisyydessä: ero maan ylimmän johdon ja tavallisten kansalaisten elämän välillä on ollut pieni.

Päätösjaksossa käydään läpi tapaus Guantanamo, Venezuelan tärkeä vetoapu, vakoilukiemurat ja toisinajattelijoiden kurissa pitäminen sekä lopulta lähitulevaisuus: Raul Castro on ilmoittanut luopuvansa vallasta vuonna 2018.

Entinen Kuuban armeijan kenraali Harry Villegas toteaa tyynesti: halusimmepa tai emme, naapurissa häämöttävä amerikkalainen kulutusyhteiskunta houkuttelee ihmisiä. Maanpaossa elävä kirjailija Carlos A. Montaner menee pitemmälle ja ennakoi nopeaa muutosprosessia – hänen mielestään siihen liittyy väistämätön selkkaus.

Historia: Kuuban tarina, osat 7/8 ja 8/8. Osa 7: Teema Fem tiistaina 10.10. klo 21.00, perjantaina 13.10. klo 13.50.. Osa 8: Teema Fem tiistaina 17.10. klo 21.00, perjantaina 20.10. klo 14.05. Areena.