Lehtikuva/Jose Jordan

Katalonian kriisi on saanut kuvanväärentäjät villeiksi.

Katalonian kriisin yhteydessä on sosiaalisen median kautta levitetty useita kuvia, jotka todistetusti ovat manipuloituja tai toisessa yhteydessä otettuja. Niitä on päässyt myös tiedotusvälineisiin.

Ranskalainen Le Monde -lehti kertoo, että Espanjan media on osoittanut väärennöksiksi useita erityisesti Twitterissä levitettyjä, Barcelonan viime sunnuntain mielenosoituksessa otetuiksi väitettyjä kuvia. Mielenosoituksessa vastustettiin Katalonian itsenäisyyttä.

Mielenosoittajajoukon suuruutta on kuvattu ilmakuvalla jättimäisestä ihmisjoukosta. Se on tosiasiassa useita kertoja eri yhteyksissä käytetty, jo vuonna 2012 väärennökseksi todistettu, kuvankäsittelyllä luotu kuva.

Osa kuvista on manipuloituja, osa on peräisin aivan toisesta yhteydestä.

Jotkut itsenäisyysmieliset taas ovat levittäneet kuvia mielenosoittajista natsitervehdystä tekemässä tai francolaisten lippua kantamassa. Espanjalaislehdet ovat löytäneet niistä toisesta yhteydestä äärioikeiston mielenosoituksista peräisin olevia kuvia.

Erään itsenäisyyttä vastustavan poliitikon nimissä on valheellisesti tviitattu, ettei francolaisten lippuja pidä näyttää toimittajien edessä.

ILMOITUS

Väärennöksiä myös pamputuksesta

Jo viime viikolla kerrottiin, että eräät toissa sunnuntain poliisiväkivaltaan liittyvistä rajuimmista kuvista ovat väärennöksiä. Näitä ovat esimerkiksi vanhahko nainen pää veressä sekä mies paita veressä.

Jotkut kuvista ovat tosiasiassa peräisin kaivoslakon ajalta, toisissa taas Katalonian oma poliisi pamputtaa leikkauspolitiikkaa vastustaneita indignados-mielenosoittajia vuosina 2011 ja 2012.

Yhteen Le Monden paljastamaan valekuvaan on photoshopattu Katalonian lippu ajankohtaisuutta lisäämään.

Manipuloijat tekevät hallaa omalle asialleen herättäessään epäilyä kaikkea kuva-aineistoa kohtaan.

Ulkomaiset toimittajat esimerkiksi näkivät oikeasti fasistitervehdyksiä Madridin lauantaisessa mielenosoituksessa Espanjan yhtenäisyyden puolesta sekä ainakin yhdeltä porukalta sunnuntaina Barcelonassa.

Samoin puolueettomat todistajat oikeasti näkivät poliisin laajasti harjoittamaa väkivaltaa toissa sunnuntaina. Kumiluoteja ja pamppuja todella käytettiin.