Lehtikuva/Markku Ulander

Pormestari esittää kunnallisveroon puolen prosenttiyksikön kevennystä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esittää kaupungin ensi vuoden budjettiin kunnallisveron puolen prosenttiyksikön kevennystä. Vapaavuori perustelee tätä Helsingin asumiskustannusten kalleudella. Kevennyksen jälkeen kunnallisveroprosentti olisi 18, sama kuin Espoossa tänä vuonna.

Kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki kommentoi ehdotusta Facebookissa kertomalla kevään vaalien aikaan tavanneensa tuhansia ihmisiä.

”Silloin selkeästi nousi esille, että helsinkiläisten mielestä suurimmat ongelmat kaupungissa liittyvät sosiaali- ja terveyspalveluiden laatuun ja henkilöstön määrään, päivähoidon ryhmäkokoihin ja peruskoulun luokkakokoihin sekä asumisen kohtuuttoman korkeaan hintaan.”

”En muista yhdenkään, en siis yhdenkään, valittaneen, että Helsingissä on liian korkea kuntaveroprosentti. Sen sijaan kyllä suoraan asumisen hintaan vaikuttavaa maan vuokraa pidetään liian korkeana”, Arhinmäki kirjoittaa.

”Kokoomuksen velkapuheet unohtuvat”

Hän pitää Vapaavuoren veroesitystä yllättävänä. Arhinmäenkin mielestä kuntaveron on asumiskustannusten takia oltava Helsingissä alempi kuin monessa muussa kunnassa. Ennen veronalennuksia pitäisi kuitenkin katsoa palveluiden tilaa.

ILMOITUS

”Kun lasten lasten palveluihin ollaan esittämässä lisää varoja, kokoomuslaiset ovat aina sormi pystyssä sanomassa, ettei ´lapsiemme ja lastenlapsiemme` kustannuksella saa ottaa velkaa. Nämä puheet kuitenkin unohtuvat välittömästi, kun nykyisille aikuisille ollaan jakamassa veronalennuksia.”

Viime valtuustokaudella palveluita Helsingissä heikennettiin tuottavuusohjelmalla. Tälle kaudelle se on vasemmistoliiton aloitteesta puolitettu.

Pormestari Vapaavuoren mukaan Helsingin taloudessa on nyt tilaa. Arhinmäki kysyy, eikö silloin pitäisi ensisijaisesti korjata leikkausten aiheuttamaa vahinkoa.

”Helsingin mielenterveyspalvelut, vanhuspalvelut ja lastensuojelu vaativat ehdottomasti lisää resursseja. Vanhuspalveluiden tilasta Helsinki on saanut jopa Valviralta huomautuksen”, hän luettelee.

Sosiaali- ja terveyspuolelle Vapaavuoren budjetissa ei kuitenkaan luvata parannuksia. Arhinmäen mielestä poliittisten ryhmien budjettineuvotteluissa on ”vakavan pohdinnan paikka”.

”Onko veronalennus oikea painotus, kun samaan sote-palvelut huutavat lisää resursseja?”