Lehtikuva/Josep Lago

Seuraan erittäin tiiviisti Espanjan tilannetta katalaanin- ja espanjankielisestä mediasta ja olin erittäin pettynyt Suvi Ollilan artikkeliin (KU 29.9.). Juttu esitti tilanteen täysin Katalonian itsenäisyysliikkeen ja Madridin keskushallinnon välisenä erimielisyytenä, vaikka tilanteeseen on reagoitu koko Espanjassa.

Esimerkiksi 16.9. Baskimaassa kutsuttiin koolle suurimmissa kaupungeissa Katalonian itsenäisyysäänestystä kannattavia mielenosoituksia: pelkästään Bilbaossa kokoontui 30 000 mielenosoittajaa tukemaan Katalonian äänestysoikeutta. Myöhemmin myös Madridissa kokoontui tuhansia mielenosoittajia tukemaan Kataloniaa.

Syynä mielenosoituksiin oli Katalonian itsehallinnon rahaliikenteen estäminen pääministeri Mariano Rajoyn toimesta, jottei itsenäisyydestä voitaisi äänestää. Rajoy on uhannut myös kuntien- ja kaupunkienjohtajia vankeusrangaistuksella äänestämisen järjestämisestä. Barcelonassa ja muissa Katalonian kaupungeissa ihmisiä on pidätetty äänestysjulisteiden kiinnittämisestä.

Espanjassa vasemmistopuolueet ovat tukeneet perinteisesti liittovaltiomallia tai muuten laajempaa itsehallintomallia. Mielenosoituksia on motivoinut etenkin Rajoyn fasistidiktaattori Francisco Francon retoriikan toistaminen julkisissa puheissa.

Rajoyn kansanpuolueen (Partido Popular) jäsenistössä on ollut sen perustamisesta lähtien useita Francon diktatuuria tukeneen falangistipuolueen jäseniä. Itsenäisyysäänestystä tukevissa mielenosoituksissa onkin heilunut tiuhaan tasavaltalaislippuja. Myös monet johtavat vasemmistopoliitikot sekä Podemosin johtajat ovat tukeneet itsenäisyysäänestystä julkisesti.

ILMOITUS

Ollila olisi myös voinut mainita, että katalaanin kieli ei rajoitu Kataloniaan, vaan sen puhujat ovat enemmistössä myös Valenciassa ja Baleaarien saarilla. Katalonian ulkopuolella on katalaanin kielivähemmistöyhteisöjä Murciassa, Andorrassa, Ranskassa ja Sardinian saarella Italiassa.

Katalonian itsenäisyyspyrkimykset koskettavat siten yhteisöjä sen ulkopuolella, etenkin katalaanivasemmiston Països Catalans -integraatiohaaveita, joissa koko katalaaninkielinen yhteisö päättäisi asioistaan yhdessä Espanjasta irtautuneena liittovaltiona.

Estelada-lippu esiintyykin useina eri versioina riippuen katalaanien eri vasemmistolais-identiteeteistä. Pelkkä punakeltaraitainen senyera-lippu ilman tähteä on sen sijaan itsehallintoalueen oma lippu, jonka historia pohjautuu keskiajalle, jolloin katalaanit johtivat Aragonian ja Mallorcan valtioita.

Suosittelen Suvi Ollilalle Espanjaan tutustumista Madridin ulkopuolella. Eihän Don Quijoteakaan olisi kirjoitettu ilman espanjaksi käännettyä katalaaninkielisten valencialaiskirjailijoiden romaania, Tirant Lo Blancia.