Lehtikuva/Herbert Neubauer

Itävallan sosiaalidemokraatteja (SPÖ) odottaa selvä tappio ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa. Mutta tämä ei ole puolueen ainoa huoli. SPÖ yrittää selvitä kuiville merkillisestä valeuutissivuja koskevasta skandaalista.

Äläkkä nousi kahdesta demarien pääkilpailijan, Itävallan keskustaoikeiston pääpuolueen ÖVP:n liittokansleriehdokasta Sebastian Kurzia koskevasta Facebook-sivustosta. Kurz on tällä hetkellä ulkoministerinä ÖVP:n ja SPÖ:n yhteishallituksessa.

”Me kannatamme Sebastian Kurzia” -ryhmä esiintyy nimensä mukaisesti Kurzin tukijoina. Siinä on vahva rasistinen, islamofobinen ja antisemitistinen sävy.

Toinen ryhmä on ”Totuus Sebastian Kurzista”. Siinä on väärennettyjä kuvia ja videoita, joilla todistellaan Kurzin valmistelevan tietä islamilaisten maahanmuuttajien aallolle ja toimivan osana suursijoittaja George Sorosin verkostoa.

Skandaali kaatoi jo demarien puoluesihteerin.

Ryhmistä tuli ongelma demareille sen jälkeen kun tutkiva aikakauslehti Profil toissa viikolla kirjoitti, että ryhmät ovat todellisuudessa demarien konsultikseen palkkaaman Tal Silbersteinin aikaansaannoksia.

Myös päivälehti Die Presse on myöhemmin kirjoittanut, että Kurz-ryhmät on luonut Silbersteinin vetämä demarien ”erikoisyksikkö”.

ILMOITUS

Kyseenalainen konsultti

Israelilainen Tal Silberstein on erittäin kyseenalaisen maineen omaava poliittinen konsultti. Hänet on nähty kameran edessä kertomassa, miten hän järjesti vuoden 2002 Bolivian presidentinvaaleissa negatiivista kampanjointia toista pääehdokasta vastaan.

Silbersteinin palveluksia ovat käyttäneet ainakin Ukrainan Julija Tymoshenko, romanialaiset poliitikot ja Israelin oikeistohallitukset.

Itävallan demaripoliitikkojen kampanjoissa Silberstein on ollut mukana viitisentoista vuotta. Profil-lehden mukaan hän sai tämän vuoden kampanjaa varten SPÖ:ltä 400 000 euron budjetin ja varsin vapaat kädet.

Silberstein ei ole Itävallan medialle kiistänyt yhteyksiään kyseisiin Facebook-sivustoihin, mutta on väittänyt, että kyse on ollut vain erilaisten viestien testaamisesta.

Pidätys Israelissa

Silberstein pidätettiin Israelissa 14. elokuuta epäiltynä rahanpesusta ja Guinean presidentin lahjomisesta.

Itävallan demarien mukaan puolue erotti Silbersteinin kampanjastaan pidätyksen jälkeen. Itävallan median mukaan hän on kuitenkin sen jälkeenkin jatkanut valesivustojen pyörittämistä.

Demarit ovat vakuuttaneet, ettei heillä ole ollut mitään tietoa Silbersteinin touhuista. Kuitenkin SPÖ:n puoluesihteeri Georg Niedermühlbirchler erosi tehtävästään syyskuun viimeisenä päivänä, heti skandaalin tultua julki.

Tappio tulossa demareille

Demarien Christian Kern johtaa tällä hetkellä Itävallan hallitusta pääministeriä vastaavalla liittokanslerin paikalla.

Vuoden 2013 vaaleissa SPÖ selvisi niukasti suurimmaksi puolueeksi vajaan 27 prosentin ääniosuudella. Nyt sitä uhkaa putoaminen kolmanneksi suurimmaksi.

Sebastian Kurzin konservatiivipuolue ÖVP on selvässä johdossa pitkälti yli 30 prosentin kannatuslukemilla. Demarit kilvoittelevat kakkossijasta samoilla 22–26 prosentin välillä vaihtelevilla lukemilla kuin äärioikeiston vapauspuolue FPÖ.

Kurzista, 31, on tulossa Itävallan historian nuorin liittokansleri. Hänet valittiin ÖVP:n puheenjohtajaksi toukokuussa ja samalla puolueen sääntöjä muutettiin niin, että hän sai lähes yksinvallan puolueessa.

Kurz on vienyt puoluettaan entistä enemmän oikealle, ja astunut vapauspuolueen tontille islamofobiassa ja pakolaisvastaisuudessa. Hän ei ole sulkenut pois hallitusyhteistyötä FPÖ:n kanssa.

Samalla myös demarit kalastelevat samoilla apajilla ja ovat jatkuvasti kiristäneet kantaansa maahanmuuttokysymyksiin.

Vihreiden kiito ei kanna

Kumpikaan Itävallan vanhoista suurpuolueista (SPÖ ja ÖVP) ei saanut ehdokastaan toiselle kierrokselle viime vuoden kertaalleen uusituissa presidentinvaaleissa. Presidentiksi valittiin vihreiden ehdokas Alexander van Bellen.

Presidentinvaalikampanja ei ole kantamassa vihreitä enää ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa. Vuoden 2013 vaaleissa puolue sai yli 12 prosenttia äänistä, mutta nyt tekee gallupien mukaan tiukkaa jopa neljän prosentin äänikynnyksen ylittäminen.

Vihreiden nuorisojärjestö erosi äskettäin puolueesta ja liittoutui Itävallan kommunistipuolueen (KPÖ) kanssa.