Ilkka Solanterä

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) tehdyn sijoittajakyselyn (selvitys PDF-tiedostona) mukaan institutionaaliset sijoittajat lisäävät lähivuosina investointejaan uusiutuviin energianlähteisiin. Selvitys perustuu 19 kansainvälisen sijoittajan haastatteluihin.

– Meneillään oleva muutos on peruuttamaton. Sen voima tulee näkymään kansainvälisesti lisääntyvissä investoinneissa tuuli- ja aurinkoenergian tuotantoon sekä jatkossa myös energian varastointiin ja energiatehokkuuteen, arvioi selvityksen tehnyt tekniikan tohtori Petteri Laaksonen tiedotteessa.

Hän ehdottaa, että valtiot ja Euroopan unioni vauhdittaisivat alkuvaiheen teknologia- ja palveluyrityksiä ja rahoittaisivat teollisuuskokoisia teknologiapilotteja.

– Energiainvestoinnit ovat pitoajaltaan pitkiä. Sijoittajille olisi välttämätöntä luoda riittävän pitkä näkymä tulevaisuuteen. Tämä vähentää investoinnin epävarmuutta ja siten investointien kustannukset jäävät pienemmiksi ja yhteiskunta hyötyy. Näin voimme vauhdittaa siirtymistä hiilineutraaliin yhteiskuntaan.

Selvityksen tehnyt Laaksonen on itse hallituksen jäsen tuulipuistoja kehittävässä Tuulisaimaa-yhtiössä.

Selvitys tehtiin osana Neo-Carbon Energy -tutkimushanketta. Hanke on Tekesin rahoittama, ja se toteutetaan LUT:n, Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhteistyönä.