Lehtikuva/Yuri Kadobnov

Liberaali oppositio eteni 10.9. järjestetyissä Moskovan kunnallisalueiden valtuustojen vaaleissa. Kunnallisalueet ovat alin Moskovan kolmesta hallintohierarkiasta, niitä ja vastaavia alueita on 146. Väkiluku on keskimäärin 90 000.

Vaalit järjestettiin 124 alueella. Yhdistyneiden demokraattien kampanja voitti 266 kaikkiaan 1 502 edustajanpaikasta. Näistä 176 meni liberaalin Jabloko-puolueen ehdokkaille ja lopuista suurin osa sitoutumattomille. Gagarinin kunnallisalueella, jossa Putin itse äänesti, ei hallitseva Yhtenäinen Venäjä -puolue saanut ainuttakaan edustajaa.

Vaalit olivat balsamia liberaalien haavoille, Jablokoa ei ole päästetty Venäjän duumaan vuoden 2003 vaalien jälkeen. Kommunistipuolue sai 43 edustajaa, duuman muut puolueet rippeitä.

Vaalit olivat balsamia liberaalien haavoille.

Yhtenäinen Venäjä sai 1 154 edustajaa, enemmän kuin vuonna 2012. Puolue ei käynyt lainkaan vaalikampanjaa. Se keskittyi muiden vaalimainosten tuhoamiseen, koska laski matalan äänestysaktiivisuuden tuovan sille etua.

Kahdeksalla alueella Yhtenäinen Venäjä ei saanut yhtäkään edustajaa, mutta yli kolmasosalla alueista se sai kaikki paikat. Liberaali oppositio menestyi hyvinvoivilla keskustan ja lounaisosien alueilla, reuna-alueet etelä ja itä jäivät yhtenäiselle Venäjälle.

ILMOITUS

Oppositio ei saanut työläisiä kiinnostumaan: äänestysprosentti oli vaivaiset 14,8.

Syy apatiaan on kunnallisalueiden olematon päätösvalta. Merkittävin valtuustojen toimivalta on mahdollisuus erottaa kunnallisalueiden johtaja ja oikeus valita ehdokkaita pormestarinvaaleihin.

Alueet päättävät muutamasta prosentista kaupungin menoista. Jablokon tutkimuksen mukaan kehätien sisäpuolisen Moskovan kunnallisalueiden suuri menoerä on juhlien järjestäminen (40 %). Jabloko lainasi Suomesta kissanristiäiset-termin kuvaamaan budjettimomenttia. Toiseksi suurin menoerä ovat kunnallisalueiden johtajien auto- ja kulkuedut (12 %), minkä jälkeen tulevat tiedotuskulut ja virkamiesten terveyskulut.

Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä – liberaalit saivat ensimmäisen vaalivoiton aikoihin, länsimaat saivat todeta vaalit suhteellisen rehellisiksi ja Putin sai valtuutettujen enemmistön tuen. Seuraavat valtiolliset vaalit tuskin sujuvat yhtä harmonisesti.