Lehtikuva/Jussi Nukari

Valtion verotulot alenevat 35 miljoonaa ja kuntien 57 miljoonaa, kun työttömyysvakuutusmaksu uudistuu.

Suomen talous on tänä vuonna noin kolmen prosentin kasvussa, mutta ankeiden talousennusteiden vauhdittama kilpailukykysopimus siirtää sosiaaliturvan rahoitusta työnantajilta työntekijöille vielä useiden vuosien ajan.

Ensi vuonna työttömyysturvan rahoituksessa tapahtuu noin 300 miljoonan euron suuruinen keikahdus palkansaajilta työnantajien hyväksi. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua nostetaan 0,40 prosenttiyksikköä vuonna 2018. Työnantajien keskimääräistä työttömyysvakuutusmaksua taas alennetaan samat 0,40 prosenttiyksikköä. Samalla työttömyysvakuutusmaksujen kokonaismäärää vähennetään 0,20 prosenttiyksikköä. Se jaetaan puoliksi työnantajien ja palkansaajien kesken.

Euroiksi muutettuna tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan maksuja työttömyysvakuutusrahastoon kertyy ensi vuonna 1 418 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summa on 1 728 miljoonaa euroa. Palkansaajilta maksuja peritään ensi vuonna noin 1 530 miljoonaa euroa, kun summa tänä vuonna on 1 245 miljoonaa.

Palkansaajilta peritään ensi vuonna 238 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna ja työnantajilta 385 miljoonaa euroa vähemmän.

Hallituksen esityksestä ilmenee, että maksuosuuksien muutos vähentää valtion verotuloja ensi vuonna 35 miljoonaa euroa ja kuntien 57 miljoonaa. Seurakunnatkin menettävät kolme miljoonaa kirkollisveron tuoton alentumisen takia.

”Talkoot”eivät jää tähän. Työntekijän työeläkemaksun nousu jatkuu vuoteen 2020.