Suomessakin nousee päivittäin esiin työsyrjintätapauksia

Katri Blomster


37-vuotias helsinkiläinen, joka on toiminut Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin viestintäsuunnittelijana neljä ja puoli vuotta. Harrastaa joogaa.

Selfie

Kymmenettä Kunnon työn päivää vietetään lauantaina 60 maassa. Suomessa järjestäjinä ovat palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja Akava sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK. Mikä on Kunnon työn päivän ydinviesti, viestintäsuunnittelija Katri Blomster SASKista?

– Viesti on se, että jokaisella työntekijällä on oikeus ihmisarvoiseen työhön. Tänä vuonna halutaan nostaa esiin syrjinnän ongelma.

Miten syrjintä näkyy suomalaisessa työelämässä?

– Maailman mittakaavassa asiat ovat hyvin Suomessa, mutta silti täälläkin nousee päivittäin esille tapauksia, joissa työntekijöiden oikeudet eivät toteudu.

– Esimerkiksi juuri tällä viikolla Helsingin Sanomat uutisoi raskaudesta johtuneesta syrjinnästä. Raskauteen ja terveyteen liittyvät syyt ovat järjestöjemme asiantuntijoiden mukaan aika usein syynä syrjintään Suomessa. Tyypillistä on myös ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, kansallisuuteen ja ihonväriin liittyvä eriarvoisuus.

Entä maailmalla?

– Lapsi- ja pakkotyö ovat räikeimpiä esimerkkejä eriarvoisuudesta. Melkein kolmannes maailman työntekijöistä on siirtolaisia joko jonkin maan sisällä tai maiden välillä. Siirtolaiset eivät välttämättä tiedä oikeuksiaan, mikä lisää eriarvoisuutta. Työpäivät ovat todella pitkiä ja palkka usein huonompaa kuin muilla työntekijöillä. Näin on esimerkiksi vaateteollisuudessa.

– Haluamme nostaa esille, että suomalaisilla on mahdollisuus puuttua epäkohtiin, vaikka toisin luullaan.

Miten tavallinen suomalainen voi vaikuttaa asiaan?

– Nyt Kunnon työn päivänä kannattaa kertoa, että pitää syrjimättömyyttä tärkeänä. Kannattaa ilmaista päättäjille, että tuotteiden valmistusolosuhteet kiinnostavat. Tiedämme veronmaksajina aika vähän siitä, että verorahoillamme ostetaan huonoissa työoloissa tehtyjä tuotteita. Niitä ovat esimerkiksi kuntiin hankittavat it-laitteet tai vaikkapa katukivet. Lisäksi esimerkiksi vaatteita – univormuja – tilataan verorahoilla suuria määriä, ja niiden tuotantoketjuissa on usein ilmeisiä ongelmia.

Mitä Kunnon työn päivänä tapahtuu?

– Nostamme some-aktiivisuutta pitkin viikkoa. Pyydämme kertomaan tunnisteella #kunnontyönpäivä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa, mikä tekee päivästä Kunnon työn päivän

– Lisäksi SAK järjestää maksuttoman Tulevaisuus tänään -tapahtuman Helsingissä lauantaina.

Katri Blomster


37-vuotias helsinkiläinen, joka on toiminut Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin viestintäsuunnittelijana neljä ja puoli vuotta. Harrastaa joogaa.