Lehtikuva/Wolfgang Kumm

Eri EU-maiden ja jopa Yhdysvaltain vaaleista on tullut ilmapuntari, jolla haistellaan poliittisten tuulien muutoksia Euroopassa. Saksan liittopäivävaalit voi nähdä yhtenä merkkinä äärioikeiston ja -populismin vahvistumisesta ja jopa kaikuna maan fasistisesta menneisyydestä. Liittopäiville nousi holokaustin kieltäjäkin.

Äärioikeisto on tullut Eurooppaan jäädäkseen huolimatta siitä, että monien maiden äärioikeistolaiset puolueet syövät itseään sisältäpäin riitojen ja linjaerimielisyyksien kautta. Saksan Alternative für Deutschland eli Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen toisen puheenjohtajan Frauke Petryn eroaminen heti vaalien jälkeen auraa tietä maan äärioikeiston jakautumiselle.

Äärioikeisto näyttää kuitenkin luovan nahkansa yhä uudelleen. Näillä kansallismielisillä puolueilla toimii rajat ylittävä yhteishengen nostatus, vaikka muutoin haluttaisiin rajat kiinni.

Saksan vaalit muistuttivat jälleen kerran, miten valtapuolueiden asema saattaa heiketä nopeastikin ja puoluekenttä sirpaloitua. Entiset valtionhoitajapuolueet tipahtavat kuolevaisten joukkoon jopa yksissä vaaleissa.

Tämän ovat saaneet kokea sosiaalidemokraatit nyt lähimenneisyydessä.

ILMOITUS

Saksan vaalien tulos muistuttaa, että äänestäjillä on valtaa. Puolueet joutuvat entistä perusteellisemmin arvioimaan äänestäjien toiveita ja tarpeita sekä kansalaisten osallistamista.

Puolueiden on tavalla tai toisella tehtävä itsensä tarpeellisiksi kansalaisille. Puolueen leimautuminen protestipuolueeksi ei ole riittävän vahva pohja vaikuttamiselle ja vallankäytölle. Protestiäänestäjät voivat lähteä yhtä nopeasti kuin tulivatkin, kuten voi käydä Saksan AfD:lle. Tämä pelko tekee puolueen toiminnasta häilyvää.

Myös Suomessa presidentinvaaleissa haetaan signaaleja tulevien eduskuntavaalien käänteistä. Puolivakavasti on veikkailtu, että toisella kierroksella presidenttiehdokas Sauli Niinistö ja äärioikeistolainen, islam- ja maahanmuuttajavastainen ehdokas Laura Huhtasaari ottaisivat mittaa toisistaan.

Tämä saa mahdollisesti monet äänestäjät taktikoimaan, ja äänestämään Huhtasaarta vastaan. Toivottavasti viisaat äänestäjät hakevat kuitenkin omien arvojensa mukaisen ehdokkaan.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi