Yle Kuvapalvelu

 

Brittitoimittaja Stacey Dooley käy ohjelmasarjassa Seksin pimeä puoli (Sex in Strange Places, 2016) kolmessa eri maassa ja aloittaa kierroksensa Turkista.

Aloitusjakso päättyy syksyn 2015 vaaleihin, joissa Turkki palasi islamistisen ja konservatiivisen AKP-puolueen johdolla yksipuoluevaltaan. Se ei merkitse hyvää useimmille ohjelmassa haastatelluille ja heidän kaltaisilleen.

Dooley tutustuttaa muutamaan seksityöläiseen, jotka valottavat lähemmin kokemaansa. Sen kautta katsojallekin avautuu kiinnostavia näkökulmia seksuaaliseen kulttuuriin, jossa on omat erikoisuutensa ja vaaransa.

Nykymenon valossa kuulostaa ehkä yllättävältä, että Turkissa on ollut näihin päiviin saakka laillisia bordelleja. Yhdessä sellaisista on teini-ikäisestä lähtien työskennellyt Hülya. Hän kertoo suhteellisen huikeita juttuja miesten fantasioista ja kertoo myös alan työläisten päivittäisistä asiakasmääristä.

Nykyinen hallitus haluaa eroon seksityöläisistä, sanoo avoimesti homo, kotonaan ryöstetty ja raiskattu Kemal, sivutoiminen kääntäjä ja ihmisoikeusaktivisti. Jakson päätöshetkillä kerrottava oikeudenkäyntiin liittyvä tieto kertoo omalla painollaan, miten Turkissa tuulet ovat muuttuneet hälyttävästi.

ILMOITUS

Nelikymppinen transsukupuolinen Deria sanoo ruumiinsa olevan väsynyt. Hän on hämmästyttävän avoin muutenkin kuin kertomalla, että transnaiset ovat turkkilaisten miesten suosiossa.

Dooley on tapansa mukaan haastateltujen rinnalla, mutta päivittelee ja kauhistelee tällä kertaa hieman liikaakin. Ehkä pysäyttävintä on jakson alku, jossa hän tapaa hotellihuoneessa kaksi lähes täydellisesti itsensä peittänyttä naista. Syytä onkin, kun kuulee heistä toisen kertomuksen aiheesta Isis ja seksiorjuus.

Ohjelmasarjan kaksi muuta vierailukohdetta ovat Brasilia ja Venäjä.

 

Stacey Dooley: Seksin pimeä puoli. Osa 1/3: Turkki. TV2 sunnuntaina 24.9. klo 22.05, tiistaina 26.9. klo 19.00. Areena.