Sebastian Castelier

Irakin pääministeri onnittelee ”sankarillisia asevoimiaan” voitosta Mosulissa, mutta taistelujen aikana tehdyt ihmisoikeusrikkomukset ovat edelleen puheenaiheena. Shahama on ulkotiloissa toimiva vankileiri, jossa Isisin jäsenten perheitä pidetään vankina lainvastaisesti.

Vitut pojastani! Weis Dalli Saeed, 70, huutaa. Hän on kotoisin Shirqatin kaupunginosasta Mosulista.

Saeed lähetettiin Shahaman leiriin tammikuun 4. päivänä, ja hän syyttää siitä poikaansa, joka liittyi Isisin jäseneksi vuonna 2016.

– Kerroin hänelle useaan otteeseen, että Isis on perseestä, mutta hän liikkui väärissä piireissä ja tuli aivopestyksi. Nyt kärsimme hänen takiaan.

Ihmisten pakkosiirto on täysin kansainvälisten lakien vastaista.

Saeed on yksi kymmenistä ihmisistä, jotka on tuomittu ilman oikeudenkäyntiä, koska joku heidän perheessään on tehnyt yhteistyötä Isisin kanssa. Sunni-heimojen aseelliset ”Kansan mobilisointiyksiköt” (Popular Mobilization Forces eli PMF) ovat kuljettaneet vangit armeijan kulkuneuvoilla Shahaman leiriin. Puolustusvoimat ovat pääministerin alaisuudessa, ja PMF-joukot vuorostaan toimivat puolustusvoimien valvonnassa.

Salah al-Dinin maakunnassa Mosulin eteläpuolella annettiin elokuussa 2016 määräys, jonka mukaan kaikkien siviilien, jotka ovat sukua Isisin yhteistyökumppaneille, on poistuttava alueelta. Heitä pidetään epäsuorasti syyllisenä Isisin rikoksiin. Määräys rikkoo kansainvälisiä sotalakeja.

ILMOITUS

– Neljä sotilasta löi minua kepillä otsaan. He sanoivat, että seuraava osuma tulisi luodista, jos en lähtisi kotoani, Saeed kertoo.

– Emme tappaneet ketään tai varastaneet keneltäkään. Kuusi kuukautta tässä paahteessa on liikaa. Emme ole edes päässeet tapaamaan tuomaria.

Oikeuden päätöksen
saavat vain harvat


Jassim Muhammad Shwaishilla on oikeuden päätös, jonka mukaan häntä ei syytetä. Silti hän ei pääse pois leiriltä.

Läheisessä teltassa Jassim Muhammad Shwaish, 72, jonka poika oli Isisin jäsen, pitelee kädessään paperia.

– Sain tämän asiakirjan oikeudesta viime kuussa. Siinä lukee, että minua vastaan ei ole nostettu syytteitä, hän sanoo.

Shwaish kertoo, että hänen 30-vuotias poikansa kuoli ilmaiskussa puolitoista vuotta sitten.

– Oikeuden päätöksestä huolimatta asevoimat sanoivat minulle, että jos en suostu menemään Shahamaan, he polttavat minut, hän kertoo.

Shwaish on ainut Shahaman leirin siviileistä, joka on saanut edes jonkinlaisen oikeuden lausunnon jutustaan, tai päässyt ylipäätään tapaamaan tuomarin.

Shwaishin mukaan PMF-joukot ryöstivät hänen talonsa ja karkottivat hänet kotoaan.

– He veivät huonekaluja, vesisäiliön ja jääkaapin, hän luettelee.

Toisessa teltassa Kawzhar Youssif Hamad, 27, kertoo, että hänen kotinsa tuhottiin dynamiitilla hänen pidätystään edeltäneenä päivänä, 5. tammikuuta.

Hänen miehensä, Ibrahim, liittyi Isisiin, kun järjestö valtasi Shirqatin kaupungin.

– Voisin ottaa avioeron ja päästä vapaaksi täältä. Mutta entä jos mieheni tulee takaisin? Minut saatettaisiin murhata, hän pelkää.

Ihmisten pakkosiirto konfliktin
yhteydessä on sotarikos

Kawzharin kodin tuho ei ole mitenkään ainutlaatuinen tapaus tässä sodassa. Esimerkiksi Tikritin lähellä sijaitsevassa al-Aithahin kylässä 220 taloa tuhoutui joko räjähdyksissä tai tulipaloissa syyskuun 23. ja lokakuun 23. päivän välillä. Tämän satelliittikuviin perustuvan tiedon paljasti viime maaliskuussa Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö.

– Ihmisten pakkosiirto on täysin kansainvälisten lakien vastaista, Belkis Wille kertoo.

Wille on johtava Irak-asiantuntija HRW:ssä, ja hän on kirjoittanut raportin Shahaman leiristä.

– Ihmisiä saa siirtää vain turvallisuussyistä, hän lisää.

Esimerkkinä hän mainitsee rintaman läheisyydessä asuvat siviilit. Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustavan asiakirjan, Rooman sopimuksen, mukaan ”ihmisten pakkosiirto konfliktin yhteydessä on sotarikos”.

Shahaman leiriin vangitut siviilit eivät saa kulkea vapaasti, eikä heidän anneta omistaa matkapuhelimia. Näiden rajoitusten lisäksi elinolosuhteita vaikeuttavat puhtaan veden sekä ruoka- ja lääketarpeiden puute.

Sairaala kieltäytyy hoitamasta
leiriltä tulleita potilaita

Kivulias ihottuma peittää itkevän, kuusivuotiaan Nesserine Hamadin ihoa.

– Hän on ollut tuollainen jo kolme päivää. Se johtuu likaisesta vedestä. Useimmilla lapsilla on haavaumia ihossaan, hänen äitinsä, Kawzhar Youssif Hamad, kertoo.

Leirin asukkaat eivät saa poistua leiristä, paitsi jos kyseessä on hätätapaus ja kulkuvälineenä ambulanssi. Ainakin kolme haastattelemaamme Isis-jäsenten perheenjäsentä kertoivat, että Tikritin sairaalassa kieltäydyttiin hoitamasta heitä, kun kävi ilmi, että he olivat tulleet Shahamasta.

Raad Kamil Hachim, 43, on kotoisin Baijin alueelta. Hän yritti käydä sairaalassa aamulla ennen haastatte-
luamme. Hänen vaimonsa on raskaana, ja synnytys näyttää tapahtuvan pian. Hän makaa lattialla heidän telttansa varjossa kivusta voihkien.

– Meillä ei ole lääkkeitä. He yrittivät käännyttää minut jo vastaanotossa, ja jouduin anelemaan, että he päästäisivät minut sisään. Lääkäritkään eivät suostuneet auttamaan, Hachim kertoo.


Kuusivuotias Nesserine Hamad kärsii kivuliaasta ihottumasta. Äiti epäilee sen johtuvan likaisesta vedestä.

Komentaja keitti pään
ja poltti ruumiin

Myöhään iltapäivällä sotilasrekka pysähtyy Shahaman leirin sisäänkäynnin luo. Noin kolmekymmentä ihmistä nousee rekasta. Yksi kyydissä olleista perheistä kiistää, että heillä olisi mitään Isis-yhteyksiä.

– Kuulumme heimoon, joka on tunnetusti Isis-vastainen, perheen setä painottaa.

– Eilen eräs nainen tuli luoksemme ja väitti, että hänellä olisi lähde, joka pystyy todistamaan, että olemme tehneet yhteistyötä Isisin kanssa. Meidät pakotettiin nousemaan rekkaan.

Kyseessä oleva nainen on Wahida Mohamed Al-Jumaily, joka tunnetaan paremmin Um Hanadina. Hän johtaa noin 180 miehen ryhmää PMU-joukoissa Shirqatin alueella. Useat kansainväliset uutiskanavat ovat jo raportoineet hänen asemastaan naiskomentajana Irakissa. Um Hadani sanoi kuuluisassa CNN-haastattelussa, että hän oli ”mestannut” erään Isis-taistelijan, minkä jälkeen hän keitti pään ja poltti ruumiin.

Shahaman leirillä vankina pidettyihin siviileihin viitaten Um Hadani selittää:

– Isis-taistelijoiden perheenjäsenet juuri pelottavatkin meitä. Jos ISIS tekee jostakin henkilöstä marttyyrin, perhe saattaa yrittää kostaa.

Komentaja kertoo, että hän lähettää Isis-joukkojen perheenjäseniä sisäisten pakolaisten leirille, joka on tarkoitettu ”pelkästään” heitä varten, ”että voimme pitää heistä huolen ja suojella heitä ISIS:n hallinnon uhrien perheiltä.”

– Muslimeina meidän on aina oltava armeliaita. Me voisimme käskeä heitä pakenemaan, mutta sen sijaan veimme heidät sisäisten pakolaisten leirille, missä he saavat lääkkeitä ja apua hyväntekeväisyysjärjestöiltä, hän perustelee kantansa

Um Hadani vakuuttaa, että Shahaman leiri on väliaikainen järjestely, ja että asukkaille järjestetään kotoutusohjelma, kunhan ympäröivä alue on vapautettu kokonaan.

– Isisin joukkojen perheenjäsenet ovat osa Isisiä. He tekivät pommi-iskuja USA:ssa, Ranskassa, kaikkialla. He ovat vaarallisia. Miksi kansainvälisessä mediassa kirjoitetaan vain tästä leiristä sotarikoksena, Um Hadani kysyy yllättävän vihaisesti.

Käännös: Markus Kangas