Saksalainen lääkäri Magnus Hirschfeld (1868–1935) oli seksuaalitutkimuksen edelläkävijöitä eurooppalaisessa kulttuuripiirissä. Yhdessä kolmen ystävänsä kanssa hän perusti 1897 järjestön nimeltään Wissenschaftlich-humanitäre Komitee – tieteellis-humanitaarinen komitea. Se oli ensimmäinen homojärjestö maailmassa. Hirschfeld toimi puheenjohtajana.

Berliinissä paljastettiin viikko sitten muistomerkki Hirschfeldin kumppaneineen perustaman järjestön kunnioittamiseksi. Samalla osoitetaan arvostusta myös Hirschfeldin työlle. Muistomerkki, kuusi kanna-liljaa sateenkaaren väreissä, on keskeisellä paikalla Spree-joen varrella vastapäätä kanslerinvirastoa. Muistomerkin paljasti vasemmistopuolue Linkeä edustava Berliinin kulttuurisenaattori Klaus Lederer, joka muistutti siitä, että edistymisestä huolimatta sateenkaariväen aseman korjaamisessa uhkana on aina myös taantuminen.

Tieteellis-humanitaarinen komitea pyrki kumoamaan miesten välisen seksuaalisuhteen kriminalisoivan rikoslain pykälän 175, mutta ei onnistunut siinä. Rippeitä siitä on vieläkin jäljellä.

Hirschfeld julkaisi kirjoja ja toimitti aikakauslehtiä ja tutkimussarjoja. Hänen suurtyönsä oli seksuaalitieteiden instituutin perustaminen vuonna 1919. Se koki kovan kohtalon natsien kynsissä. Hirschfeld oli jo itse juutalaistaustaisena paennut maasta, kun natsiylioppilaat 1933 ryöväsivät instituutin ainutkertaisen aineiston ja polttivat roviolla. Natsit ”puhdistivat” kirjastoja epäilyttävästä kirjallisuudesta.