Yle Kuvapalvelu

Tanskalaisessa jännityssarjassa Pinnan alla (Gidseltagningen, 2017) metrossa iskee kurinalaisesti operoiva raskaasti aseistettu miesjoukko. Panttivangeiksi joutuvia on monta, pian media ympäri maailmaa täyttyy uutisista Kööpenhaminan terrori-iskusta.

Tanskalaissarjassa ollaan aikamme eurooppalaisten realiteettien hermolla. Jatko näyttää, miten sarjan luoja, Dicte-sarjassa ohjaajana toiminut Kasper Barfoed on onnistunut urakassaan sisällön ja varsinkin sen poliittisten ulottuvuuksien suhteen.

Tanska on korkean profiilin Nato-maa, joten sarja ponnistaa aiheen kannalta vankalta pohjalta. Lähimenneisyyteen sijoittuva aloituskohtaus on oireellinen: kuulustelutilanteen maastopukuinen tuhti ja parrakas kovistelija tuo varmasti useimmille mieleen jonkin sortin muslimiterroristin. Kahdella aikatasolla liikkuvilla alkutapahtumilla selvästikin pohjustetaan myöhempää ”titaanien kohtaamista”.

Kerronta on takuuvarman tiivistunnelmaista, mikä on toisaalta itsestäänselvyys, kun panttivankidraaman pyörteissä palloillaan. Psykologisen trillerin perinteen hengessä henkilöasetelmat ja jännitteet kuljettavat tarinaa, joka ensi tuntumalla huokuu rutiinien hallintaa ja vankkaa ammattitaitoisuutta.

Palaset ovat kohdallaan, mutta erityisen omaperäiseltä tai syväluotaavalta tanskalaissarja ei vaikuta. ”Viihdyttävä” on sopivan ympäripyöreä termi luonnehtimaan tällaista ajan uhkakuvilla lastattua meininkiä.

Pinnan alla. Osa 1/8: Painajainen. MTV3 tiistaina 19.9. klo 21.01, keskiviikkona 20.9. klo 00.10.