Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kesäkuussa Suomen vahva vientivetoinen talouskasvu yllätti valtiovarainministeriön, kuten muutkin talousennustajat. Tiistaina julkistetun VM:n taloudellisen katsauksen yllätys oli, että vahva talouskasvu näyttää jatkuvan luultua pidempään.

Valtiovarainministeriö arvioi kuluvan vuoden talouskasvuksi 2,9 prosenttia. Ensi vuodellekin ennustetaan hyvää 2,1 prosentin kasvua, ja vuonna 2019 bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 1,8 prosenttia.

Mainioista kasvuluvuista huolimatta valtiovarainministeriöllä on varoittava sormi pystyssä. Ylijohtaja Mikko Spolander puhuu edelleen ”kasvupyrähdyksestä”.

– Suomen talouden perustekijät eivät ole muuttuneet miksikään. Kasvupyrähdys jää väliaikaiseksi, eikä mitään uutta jaettavaa ole, Spolander tiivisti VM:n perusviestin.

Viestin voi tulkita ohjeeksi työmarkkinaneuvottelijoille. Viesti koskee myös poliitikkoja, jotta tiukka talouslinja kestäisi hyvästä talouskehityksestä ja vaalien lähestymisestä huolimatta.

ILMOITUS

– Noususuhdannetta ei pidä kärjistää talous- eikä finanssipolitiikalla. Kysynnän vahvistamiseen ei ole erityistä syytä, Spolander totesi.

Rakenneuudistusten aika

Valtiovarainministeriön talousennusteeseen on lähtökohtaoletuksena leivottu sisään ”maltillinen työmarkkinaratkaisu”. Se tarkoittaa noin yhden prosentin suuruisia palkankorotuksia.

Spolanderin mukaan noususuhdanne on erinomainen aika tehdä paljon puhuttuja rakenteellisia uudistuksia.

– Nyt jos koskaan pitää tehdä uudistuksia, jotka vahvistavat talouden perustaa ja kasvun edellytyksiä tulevaisuudessa.

VM:n talouskatsauksen viesti on erittäin positiivinen: maailmantalouden hyvä vire vahvistuu, Suomen talous elää vahvaa nousukautta ja myös lähivuosien näkymät ovat valoisat, yritykset ja kotitaloudet luottavat tulevaisuuteen, työllisyys ja tuottavuus ovat kasvussa.

Yksityisen kulutuksen kasvun VM arvioi hidastuvan ensi vuonna. ”Maltillisiksi” ennustetut palkkaratkaisut merkitsevät VM:n ennusteessa yksityisen kulutuksen hidastumista inflaation kiihtyessä.

Vaikka työllisyys kohenee, työttömyys pysyy korkealla tasolla. Työttömyysasteen ns. trendi on pysytellyt 8,7 prosentissa ja VM ennustaa se alenevan 7,8 prosenttiin vuonna 2019.

Julkinen talous pysyy velkaisena

Noususuhdanne kohentaa julkisen talouden heikkoa tilaa. Verotulot kasvavat ja työttömyyden väheneminen pienentää työttömyysmenoja. Noususuhdanteessakin julkinen talous on alijäämäinen.

Julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen laskee verkkaan. Hallituksen tavoite velanoton lopettamisesta vuoteen 2021 mennessä ei VM:n ennusteen mukaan toteudu.

Väestön ikääntymisestä juontuvat menopaineet uhkaavat kääntää velkasuteen uudelleen nousuun ensi vuosikymmenellä.