All Over Press / GEORGI LICOVSKI

Makedonia on viime vuosina tarponut kriisistä toiseen. Korruptio, vaalien väärentäminen, häikäilemätön poliittisen vallan käyttäminen ja tarkoituksellinen etnisten konfliktien lietsominen johtivat niin jyrkkiin vastakkaisuuksiin, että pelkona oli väkivaltaisuuksien puhkeaminen. EU:kin huolestui ja yritti toimia välittäjänä.

Maata vuodesta 2006 johtanut ja valtaan kaikin keinoin takertunut oikeistolainen pääministeri Nikola Gruevski joutui viime keväänä luovuttamaan. Oikeisto onnistui viime joulukuun parlamenttivaaleissa laajoin väärinkäytöksin turvaamaan asemiaan. Gruevski ei kuitenkaan saanut muodostetuksi hallitusta.

Keväällä tapahtui käänne. Oppositiossa olleiden sosialidemokraattien johtaja Zoran Zaev kokosi hallituksen yhdessä albaanivähemmistöä edustavan puolueen kanssa. Presidentti Djordje Ivanov esti Zaevin aikaisemman vastaavan yrityksen vetoamalla siihen, että albaanien poliittisen vaikutusvallan kasvu uhkaa maan yhtenäisyyttä. Etnisiä albaanialaisia on Makedonian väestöstä 25–30 prosenttia.

Albaanien aseman korjaaminen on väistämättä hallituksen pöydällä. Nationalistinen oikeisto kiihottaa ihmisiä mielenosoituksiin albaanivähemmistön oikeuksia vastaan, ja albaanit taas protestoivat ja vaativat asemansa parantamista.

Zoran Zoevin hallituksella on edessään tukku muitakin hankalia asioita.

ILMOITUS

Hallitus on jo onnistunut sopimuksin ja erilaisin yhteistyömuodoin korjaamaan tulehtuneita suhteita Bulgariaan ja Albaniaan. Suurin ongelma on Kreikka, joka ei hyväksy Makedonian nimeä ja vaikeuttaa jatkuvasti Makedonian pääsyä kansainvälisiin yhteisöihin. Se haittaa pahasti Makedonian talouden ja yhteiskunnan kehitystä. Hallitus joutuu koko ajan torjumaan makedonialaisten nationalistien hyökkäyksiä.

Suurimpia haasteita on löytää ulospääsy maan taloudellisesta ja sosiaalisesta kurjuudesta. Korruptio, talousrikollisuus ja vallan väärinkäyttö ovat päässeet pesiytymään syvälle Makedonian yhteiskuntaan. Gruevskin valtaryhmä oli sidoksissa tähän alamaailmaan.

Suurta huomiota saaneen salakuuntelujutun seurauksena maahan perustettiin 2015 erityistuomioistuin tutkimaan juttua. Kolmen naisen johtama tuomioistuin kertoo penkovansa yhteiskuntaa syvältä, muun muassa hallintoon soluttautuneita rikollisryhmiä.

Entinen pääministeri Nikola Gruevski oli perustamassa tuomioistuinta – ilmeisesti olettaen, että sen toiminta jää tehottomaksi. Hän joutui pettymään, sillä näin ei ole käymässä. Niinpä tuomioistuimen toimia yritetään estää ja tuomareita mustamaalata. Gruevskin oikeisto on siinä osallisena.