Kaksi suomenruotsalaista elitistiä, Wahlroos ja Holmström, kertoivat elokuussa visioitaan maamme tulevaisuudesta, jota heidän eliittikumppaninsa (kok, kesk, rkp jne.) rakentavat politiikallaan silmät ahneudesta kiiluen.

Jos työpaikat vähenevät rajusti, niin kansalaisten perustoimeentulo on taattava kansalaispalkalla. Se on valtion velvollisuus.

Kansalaispalkan tai perustulon on riitettävä kohtuulliseen elämiseen (asumisen kulut, ruoka, terveydenhoito, lääkkeet ja kulutus). Se on tällä hetkellä noin 1 500 euroa kuukaudessa.

Voidaan tehdä myös sellaista politiikkaa, jolla luodaan työpaikkoja muillekin kuin korkeakoulutetuille. Vai onko tarkoitus syrjäyttää pari miljoonaa kansalaista, ja loput 500 000 korkeakoulutettua hoitaisivat kaikki Suomen työt? Vuonna 2016 Suomessa oli 15–74-vuotiaita työllisiä 2 448 000.

Miten käy verotulojen? Millä rahoilla maan julkiset palvelut ja infrat hoidetaan? Mistä rahoista maksetaan kansalaispalkat?

ILMOITUS

Verotuksella mahdollistetaan julkiset palvelut terveydenhoidosta opiskeluun, neuvolasta vanhuspalveluihin, teidenkäytöstä oikeusturvapalveluihin kaikille kansalaisille, eikä vain heille, joilla on varaa ostaa itselleen näitä palveluja.

Myös aivan tavallisia duunarintöitä tarvitaan paljon tulevaisuudessakin. Niitä voidaan luoda niin valtiollisesti, kunnallisesti kuin yksityisestikin. Kaikilla ei ole lukupäätä tai halua opiskeluun. Halu ja kyky opiskeluun syntyy osalla vasta myöhemmällä iällä.

Myös monella eri tavalla työrajoitteiset tarvitsevat tavallisia, yksinkertaisia, kevyitä tai helppoja työtehtäviä. Vai onko tarkoitus, että korkeakoulutetut hoitaisivat ne hommat omien akateemisten töidensä ohessa?

Tulevaisuudessa ainakin terveydenhoitopalveluihin ja ikäihmisten hoivapalveluihin tarvitaan tuhansia työntekijöitä, jos vanhusten eloja ja oloja halutaan saada nykyistä inhimillisemmiksi.

Eliittiin kuuluvien tulevaisuudensuunnitelmia ei tule toteuttaa, sillä he ajavat ja varmistavat kaikessa vain omia intressejään.

Päivi Ruippo
Helsinki