TV

Sakari Silvolan käsikirjoittama ja ohjaama Muisti-sarjan dokumentti Sekaisin šaahista (2014) on viihdyttävä ja paikoin aika hupaisa tunnelmapala menneiltä vuosikymmeniltä.

Pienimuotoinen dokkari välittää tunnelmia Iranin silloisen šaahin Mohammad Reza Pahlavin ja hänen puolisonsa Farah Diban viisipäiväiseltä Suomen-vierailulta kesäkuun lopussa 1970. UKK oli isäntä, vastaanottajien joukossa oltiin joko vieraiden puolesta tai vastaan. Jälkimmäisten kärjessä olivat aikakauden johtavat lippalakkiradikaalit Erkki Tuomioja ja Ilkka-Christian Björklund. Heiltä kuullaan muutama muistikuva tuolloisesta menosta sekä kommentti Iranista šaahin jälkeen.

Juuri šaahin vastainen mielenosoitus on jäänyt elämään omaa pientä elämäänsä lähimenneisyyden muistikuvana. Šaahia vastustettiin voimakkaasti myös muualla läntisessä Euroopassa hänen kovaotteisen hallintonsa takia.

Tosin välähdykset mielenosoittajien ja poliisien matsista ovat melkeinpä ”hellyttävää” katseltavaa, ei vähiten virkavallan asustuksen ja varusteiden takia: kaukana edessä ovat vielä mellakkatamineet ja tuliaseet.

Dokumentti antaa puheenvuoron myös suuren maailman tähdistä vaikuttuneille taviksille ja vierailun läheltä kokeneelle Kekkosen toiselle adjutantille Esa Seppäselle.

Vieraanvaraisuus vastaan protestoinnit -akselilla on riittänyt monenlaisia kohtaamisia. Dokumentin valossa näin jälkikäteen valtiovierailu tuntuu olleen todella iso mediatapahtuma aikansa Suomessa. Varsinainen ihme se näyttää olleen kuopiolaisille. Kuopion lisäksi vieraita käytettiin myös Rovaniemellä, jonka Ounasvaaralla oli esittelyvuorossa mikäpä muu kuin keskiyön aurinko.

Muisti: Sekaisin šaahista
Esitetty TV1:ssä. Nyt nähtävänä Yle Areenassa