Lehtikuva/Eija Kontio

Anna ääni luonnon puolesta, niin annat samalla äänen Suomen luonnon tulevaisuudelle, kuuluu vetoomus.

Luonnonsuojeluliitto on lähettänyt videovetoomuksen mepeille, jotka äänestävät tänään europarlamentissa EU:n maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsiä (LULUCF) koskevasta lainsäädäntöehdotuksesta.

Järjestön videovetoomuksessa muistutetaan Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka tavoitteiden toteuttaminen vaatii fossiilisista polttoaineista luopumista ja sitä että hiilen sidontaa ilmakehästä lisätään.

Videolla muistutetaan mepeille, että mitä suuremmat hakkuut, sitä suuremmat päästöt ja että metsäteollisuudenkin ilmastovaikutus on otettava huomioon. Maltilliset hakkuut turvaavat metsätalouden tulevaisuuden, viilentävät ilmastoa ja hidastavat lajikatoa.

– Lainsäädäntöehdotus ei vaikuta suoraan metsien käyttöön jäsenmaissa, mutta se pyrkii huomioimaan rehellisesti metsien ja maankäytön ilmastovaikutuksen, sanoo järjestön suojeluasiantuntija Otto Bruun.

ENVI vastaan Linsin ja Torvaldin esitys

ILMOITUS

Vastakkain parlamentin äänestyksessä on ympäristövaliokunta ENVI:n esitys. Siinä suhtaudutaan Bruunin mukaan vakavasti metsien ilmastovaikutuksiin ja kannustetaan puurakentamiseen.

ENVI:n esitystä vastaan on asetettu Norbert Linsin ja Nils Torvaldsin kompromissiesityksenä uutisoitu muutosesitys.

– Se pyrkii hämärtämään metsien ilmastovaikutuksen laskentaa ja heikentää metsien ilmastovaikutuksen huomioimista. Muutosesitys voisi menestyessään aiheuttaa metsäteollisuuden ilmastovaikutusten porsaanreiän ilmastopolitiikkaan ja yleisemmin pahan kolauksen EU:n ilmastopolitiikan uskottavuudelle, Bruun sanoo.

Hän jatkaa, että metsät ja niiden hiilinielut ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa Pariisin sopimuksen tavoitteiden näkökulmasta, ja siksi niiden rehellinen kirjanpito on ensiarvoisen tärkeää.

Parlamentin äänestyksen jälkeen jäsenmaiden ympäristöministerien neuvosto äänestää omasta kannastaan 13.10. jonka jälkeen komissio, parlamentti ja ministerineuvosto neuvottelee yhteisen ratkaisun.