Lehtikuva/Handout

– Ihmiset ovat todella huolissaan jännitteiden kasvamisesta, sanoo europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas.) Pohjois-Korean tilanteesta.

Tilanne Korean niemimaalla on kiristynyt pitkin vuotta tehtyjen ohjuskokeiden seurauksena. Pohjois-Korea teki syyskuun alussa ydinasekokeen, jossa se ilmoitti käyttäneensä mannertenväliseen ohjukseen soveltuvaa vetypommia. Pohjois-Korea käyttää pelotteena ydinaseohjelmaansa kansainvälisen asemansa nostamiseen. Maan ydinaseohjelma koetaan uhkaksi maailmalle.

Parlamentti keskustelee tämä iltana EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa Pohjois-Korean tekemistä ohjus- ja ydinkokeista.

– Toivon että aihetta ei lähestyttäisi yksioikoisesti pakotteiden kautta.Tarvitsemme pikemminkin enemmän vuoropuhelua, Pohjois-Korean totaalinen eristäminen vain kärjistäisi tilannetta, arvioi europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas.).

EU-parlamentti keskustelee tämä iltana Federica Mogherinin kanssa Pohjois-Korean tilanteesta.

– Ihmiset ovat todella huolissaan jännitteiden kasvamisesta, hän toteaa.

Neuvottelut ja dialogi välttämättömiä

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius arvioi tilanteen olevan uhkaavampi kuin aikaisemmin Pohjois-Korean uhkaillessa.

ILMOITUS

– Moniko tuli ajatelleeksi, että Pohjois-Korea on näin pitkällä ydinasevaltioksi kuin miltä nyt näyttää. Tämä yhdistettynä Yhdysvaltain epävakaaseen tilanteeseen ja presidentti Trumpin lausuntoihin tekee tästä todella huolestuttavan.

Lodenius huomauttaa, että Pohjois-Korean räjäytykset ovat muistus todellisesta ydinaseuhasta, jonka on koettu olleen pitkään sivussa.

Kansainvälinen rauhanliike on vedonnut kytevän konfliktin diplomaattisen ratkaisun puolesta. Kiinan, Japanin, Pohjois-Korean, Venäjän ja Yhdysvaltojen halutaan etsivän kahdenvälisissä tai monenkeskisissä neuvotteluissa ratkaisua.

Lodenius arvioi, etteivät pakotteet vaikuta oletetulla tavalla, vaan tarvitaan neuvotteluja. Pakotepolitiikka toimii harvoin, jos koskaan suunnitellusti ja Pohjois-Korean kohdalla mahdollisuudet ovat pienet.

– Aitoja neuvotteluja ei ole alueella käyty, huomauttaa Lodenius.

Ydinasepelotteesta tuskin eroon

Ulkopoliittisen Instituutin vanhemman tutkijan Jyrki Kallion mukaan ainoa tie ulos pattitilanteesta vaikuttaisi olevan se, että Pohjois-Korean ydinaseelle annetaan hiljainen hyväksyntä ja siirrytään kohti neuvottelupöytää.

Saman tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Elina Sinkkonen on pitänyttodennäköisenä Pohjois-Korean ydinkokeiden jatkumista.

Hän pitää epärealistisena tavoitteena Pohjois-Korean luopumista ydinasepelotteesta. Hän mukaansa maan varastot voivat olla muutaman vuoden päästä isommat kuin Intialla ja Pakistanilla.