Lehtikuva/Raul Arboleda

Entisen Farc-sissiliikkeen esiintyminen ensimmäistä kertaa poliittisena puolueena Bogotan Bolívar -aukiolla viikko sitten symboloi Kolumbian sisällissodan lopullista päättymistä.

Puoluejohtaja Rodrigo Londoño sanoi Farcin jättänen aseet ja haluavan poliittisin keinoin rakentaa maata. ”Emme halua vuodattaa tippaakaan verta.”

Farc taisteli 50 vuotta hallituksen joukkoja ja oikeiston asekaarteja vastaan. Sytykkeenä oli erittäin keskittynyt maanomistus, jonka muuttamiseen Farc pyrki. Taistelu oli veristä. Surmansa sai noin 220 000 ihmistä, ja 45 000 katosi.

Presidentti Juan Manuel Santos päätti pyrkiä neuvotteluratkaisuun. Kun myös Farc oli valmis neuvotteluihin, ne aloitettiin 2012 Havannassa. Rauhansopimus allekirjoitettiin syyskuussa 2016.

Entinen oikeistolainen presidentti Alvaro Uribe ja hänen puolueensa asettuivat jyrkkään vastarintaan. Kampanja puri kaupungeissa, joihin taistelut eivät juurikaan olleet yltäneet, kun taas maaseudulla sopimus sai tukea. Ennakko-odotusten vastaisesti rauhansopimus hylättiin kansanäänestyksessä niukalla enemmistöllä.

ILMOITUS

Sekä presidentti Santos että Farcin johto halusivat pitää kiinni sopimuksesta, päättivät jatkaa tulitaukoa ja käynnistivät jatkoneuvottelut. Sopimusta täsmennettiin eräin kohdin. Parlamentti hyväksyi sopimuksen marraskuun 2016 lopussa. Sissit aloittivat YK:n valvoman aseiden luovuttamisen.

Puheessaan Bolívar-aukiolla Londoño sanoi olevan välttämätöntä, että vuoden 2018 presidentinvaaleissa tehtävään valitaan henkilö, joka pitää kiinni rauhansopimuksesta.

Maareformi on sopimuksen keskeisiä kohtia. Noin kolme miljardia hehtaaria maata jaetaan uudelleen kymmenen vuoden aikana.

Farc ilmoittaa huumekauppaa koskevat tietonsa. Talonpoikia tuetaan siirtymisessä huumeiden kasvatuksesta muiden kasvien viljelyyn.

Farc saa kahtena seuraavana vaalikautena sekä senaattiin että edustajainhuoneeseen viisi paikkaa, jos se jää vaaleissa äänikynnyksen alapuolelle.

Rauhansopimus takaa lopullisen aselevon. Kolumbian hallitus on juuri sopinut aselevosta myös pienemmän sissijärjestön kanssa.

Paavi Franciscus vierailee Kolumbiassa tällä viikolla. Vierailun nähdään vahvistavan saavutettua kansallista sopua.