Lehtikuva/Juha Sorri

Niin muuttuu miehen mieli. Syksyllä 2015 pääministeri Juha Sipilä liikuttui niin paljon Euroopan halki kävelevistä turvapaikanhakijoista, että lupasi Kempeleen-talonsa heidän asuinpaikakseen. Lupauksesta hän sittemmin lipesi. Nyt sama Sipilä on tekemässä lakia, jolla turvapaikanhakijoiden auttamisesta on eräissä tapauksissa tulossa rikos.

Viime huhtikuussa turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Afganistaniin nousivat puheenaiheeksi. Sipilän myötätunto oli jälleen heikomman puolella.

– Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia, hän kommentoi palautuslentoa Afganistaniin.

Maanantaina poliisi käytti voimakeinoja mielenosoittajia vastaan Jyväskylässä hakiessaan vastaanottokeskuksesta palautettavaksi afgaaniperheen, johon kuuluu kahdeksan kuukauden ikäinen vauva. Suomesta kielteisen päätöksen saaneen perheen tukijoiden mukaan he ovat Afganistanissa hengenvaarassa.

Vielä kaksi vuotta sitten perhe olisi saanut jäädä Suomeen humanitaarisen suojelun perusteella. Sen Sipilän hallitus lakkautti syksyn 2015 paniikissaan.

ILMOITUS

Hallitus kiristää jälleen paniikissa turvapaikkapolitiikkaa. Tällä kertaa perusteluna on Turun elokuinen puukotus. Kaikki muut epäillyt paitsi puukottaja on vapautettu. Tämänhetkisten tietojen perusteella kyse oli yhden ihmisen radikalisoitumisesta, josta toiset turvapaikanhakijat yrittivät varoittaa viranomaisia, mutta ei mistään jihadistiverkostosta.

Puukotusten aiheuttamaa kuohuntaa kuitenkin käytetään jälleen hyväksi. Hallituksen viime viikolla budjettiriihessä tekemän pöytäkirjamerkinnän mukaan ”täsmennetään laittoman maassa oleskelun edistämisen, esimerkiksi majoittamisen tai piilottelemisen, kriminalisointia koskevaa lainsäädäntöä, säätämällä erillinen rangaistussäädös laittoman maassa oleskelun edistämisestä”.

Kuten niin usein ennenkin, hallituksen kirjaus herätti enemmän hämmennystä kuin selvensi asioita.

Hallituksen pitäisi nyt nopeasti täsmentää linjaustaan, jos se sitten tietää sitä itsekään. Asian julkistaminen näytti poliittiselta työntöavulta hallituksessa viiden ministerin voimin alle kahden prosentin kannatuksella istuville ”sinisille”.

Kesäkuussa keskusta ja kokoomus pitivät mahdottomana jatkaa hallituksessa johtoaan vaihtaneiden perussuomalaisten kanssa erilaisen arvopohjan takia.

Kuten KU:ssa viime viikolla kerrottiin, turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on jo heikennetty. Nyt heidän auttajiensa asema on muuttumassa vieläkin epämääräisemmälle pohjalle. Puheista huolimatta pakolaiskiintiön nostamisesta ei tullut mitään.

Arvot olivat vain tyhjää puhetta. Puheiden jälkeen jatkuvat kovien arvojen teot.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi