Lehtikuva/Mikko Stig

”Jakovaraa” on ollut käytettäväksi lähinnä suurituloisten veroaleen ja eriarvoisuuden lisäämiseen, laskelmaa kommentoi Li Andersson. Linkki koko laskelmaan uutisen lopussa.

Vasemmistoliiton maanantaina julkistama eduskunnan tietopalvelun laskelma todistaa hallituksen verojen ja etuuksien leikkausten kasvattavan tuloeroja. Eniten kärsivät kaikista pienituloisimmat. Vuosien 2015–2018 päätösten vaikutusta kuvaava simulointi osoittaa neljän alimman tulokymmenyksen käytettävissä olevien tulojen vähentyvän. Kuuden ylimmän tulokymmenyksen tulot kasvavat.

Tietopalvelu teki laskelman vasemmistoliiton pyynnöstä. Kysymys kuului: Kuinka tulonjako ja eri tulodesiilien ostovoima ovat muuttuneet, kun huomioidaan kaikki etuusperusteiden, verojen ja veroluontoisten maksujen muutokset, sisältäen tämän hetkisen suunnitelman vuoden 2018 talousarvioksi? Se koski koko hallituskautta suhteessa vuoteen 2015 sekä ensi vuotta suhteessa kuluvaan vuoteen.

Tuloverotusta vähennetty 1,5 miljardia

Hallitus on perustellut etuusleikkauksia säästöillä, mutta on samalla leikannut tuloveroja yhteensä 1,5 miljardilla eurolla.

”Toisin kuin valtiovarainministeri Petteri Orpo väittää Suomessa on ollut jakovaraa.”

– Laskelma näyttää mustaa valkoisella, että hallituksen politiikka satuttaa eniten pienituloisia, joiden ostovoima heikkenee. On törkeää verhoilla päätökset koko kansan politiikaksi kun ne eivät sitä ole, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Laskelman mukaan hallituksen politiikka oli vuosien 2015 ja 2016 välillä lievästi tuloeroja supistavaa, mutta tämän jälkeen tuloerot ovat jo kasvaneet vuotta 2015 suuremmiksi ja jatkavat kasvuaan ensi vuonna.

– Toisin kuin valtiovarainministeri Petteri Orpo väittää Suomessa on ollut jakovaraa. Hallitus on kuitenkin valinnut käyttää sen lähinnä suurituloisten veroaleen ja eriarvoisuuden lisäämiseen, Andersson toteaa.

Sen lisäksi, että hallitus kasvattaa politiikallaan tuloeroja ja eriarvoisuutta, se pienentää omia tulojaan jatkuvilla veroleikkauksilla. Vuoden 2018 budjettiriihessä hallitus päätti pienentää tulojaan 270 miljoonalla eurolla. Yhteensä Sipilän hallitus on vähentänyt tuloverotusta jo 1,5 miljardilla eurolla.

Aiheesta muualla verkossa