Kaksi naista kamppailee samasta miehestä Petri Kotwican käsikirjoittamassa ja ohjaamassa sävykkäässä kolmio- ja jännitysdraamassa Musta jää (2007).

Tapahtumissa liikutaan arkkitehtien parissa, ja tämä näkyy niin kuvausmiljöiden valinnoissa kuin visuaalisessa yleisilmeessäkin. Kotwican ohjaus ja Harri Rädyn laajakankaisuutta taidokkaasti hyödyntävä kuvaus ovat mukavasti synkassa.

Sitäkin haavoittuvammin rakoilee tarinassa kuvattu avioliitto – ja kaikki vain teille tietymättömille joutuneen kondomin takia.

Menestyvän nelikymppisen avioparin vaimo (Outi Mäenpää) on gynekologi, mies (Martti Suosalo) Teknillisessä korkeakoulussa opettava arkkitehti. Jälkimmäisen oppilas (Ria Kataja) on kolmas pyörä ja vapaa-ajallaan taekwondo-opettaja.

Taekwondo on (etelä)korealainen kamppailulaji. Maan lipun keskellä puolestaan on jin jang -kuvio, joka kuvastaa kahden vastakkaisen voiman periaatetta. Kuvaavasti lippu vilahtaa muutamissa harjoitussalijaksoissa. Mustassa jäässä keskeisiä ovat miehen ja naisen sekä kovan ja pehmeän jännitteet.

ILMOITUS

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että leffan naiset ovat kovia ja miehet (Suosalon lisäksi Ville Virtanen) pehmoja. Kamppailu, roolit ja naamiot sekä tunkeutumisen teema tuntuvat erityisesti kiinnostaneen porukalla hyvin näytellyn elokuvan kirjoittaja-ohjaajaa. Eicca Toppisen musiikki tukee Mustan jään kokonaisvaltaista arkkitehtonisuutta, sen kerronnan linjakkuutta ja eheyttä.

Musta jää palkittiin kuudella Jussilla (vuoden paras elokuva, käsikirjoitus, ohjaus, naispääosa, musiikki, leikkaus).

Musta jää. TV2 keskiviikkona 30.8. klo 21.00, perjantaina 1.9. klo 22.40. Areena 9 pv.