Kuuban tarina -dokumenttisarjan toinen osa kartoittaa aluksi Kuuban ja Yhdysvaltain jännitteistä suhdetta ja sen taustoja.

Käy ilmi, että 1901 tapahtunut itsenäistyminen oli vain näennäistä. Ranskalaisen toimittajan ja kirjailijan Serge Raffyn mukaan amerikkalaiset ovat pitäneet Kuubaa aina omana provinssinaan.

Näkemys saa tuekseen vankkaa faktaa, ei vähiten Kuuban perustuslakiin kirjatun lisälausekkeen takia. Se mahdollisti Yhdysvalloille Guantanamon laivastotukikohdan perustamisen ja oikeuden puuttua Kuuban sisäisiin asioihin.

Selväksi tehdään, miten Kuuba oli pitkään amerikkalaisten yhtiöiden hallitsema sekä taloudellisesti että poliittisesti. Yksi jätti on ollut ylitse muiden, United Fruit Company.

Toinen keskeinen aihealue liittyy Kuuban suurimpaan aarteeseen sokeriruokoon (”Valkoinen kulta”). Siitä sai 1900-luvun alussa elantonsa valtaosa väestöstä, ja markkinat vain kiihtyivät ensimmäisen maailmansodan sytyttyä.

ILMOITUS

Ensimmäinen sokerikriisi iski kuitenkin jo 1918, ja sitten tuli Wall Streetin pörssiromahdus, jonka vaikutus näkyi pian Kuubassa. Näin alkoivat yhteiskunnalliset levottomuudet, jotka johtivat lopulta Fulgencio Batistan valtaannousuun. Saksalainen historioitsija Michael Zeuske huomauttaa, että Batista oli aluksi varsin pidetty hahmo: hän aloitti yhteiskunnallisen uudistusohjelman, joka sittemmin toteutettiin laajemmassa mittakaavassa Fidel Castron johdolla.

Jakson kolmas pääaihe liittyy Castron veljesten taustaan. Isä Angel Castro saapui Espanjasta köyhänä siirtotyöläisenä, mutta eteni pikku hiljaa rikkaaksi maanomistajaksi. Castron perheen vaiheisiin liittyy kiintoisaa dramatiikkaa, minkä katsotaan vaikuttaneen Fidelin kehitykseen vallankumousjohtajaksi.

Historia: Kuuban tarina, osa 2/8. Teema Fem tiistaina 29.8. klo 21.00, to 31.8. klo 15.00. Areena 3kk.