Katkeraa viiniä (Sour Grapes, 2016) on seikkaperäinen esitys siitä, miten pitkälle taitava väärentäjä voi päästä, kun ympärillä pörrää riittävästi hyväuskoisia hölmöjä. Reuben Atlasin ja Jerry Rothwellin ohjaama brittidokumentti on kuin millennium-versio Andersenin satuklassikosta Keisarin uudet vaatteet.

Indonesialaissyntyinen Rudy Kurniawan (s. 1976) operoi lähinnä 2000-luvun alun Kaliforniassa ja pääsi rikkaiden viinikeräilijöiden suosioon. Hän sai 2013 newyorkilaisessa rikosoikeudessa petoksensa luonteeseen nähden kohtuuttomalta tuntuvan kymmenen vuoden vankilatuomion.

Eräs haastatelluista taustoittaa kiinnostavasti aikakauden ilmapiiriä. Hänen mukaansa elettiin talouden nousukautta, viini nähtiin hyvänä sijoituskohteena. Tässä mielessä ovat kuvaavia sellaiset termit kuin finanssisijoittaja, markkinat ja maksuvalmius – saamme nähdä, miten viini on jotain paljon enemmän kuin nestettä.

Ja samalla ollaan niin äijää, että klubille on perusteltua antaa nimi ”Vihaiset Miehet”. Viiniasiantuntija Maureen Downey täsmentää ja sanoo, että huippuviinien maailma kuuluu lähes tyystin miehille.

Alan herraklubeissa jäsenet panevat rahan haisemaan. Kuvaava esimerkki: eräissä illanistujaisissa mukana ollut kertoo (varsin pienen) porukan korkanneen viinejä 200 000 dollarin edestä (= reilu kymppitonni per viininenä).

ILMOITUS

Tapaus Kurniawan puolestaan saa – sekä Yhdysvalloissa että Indonesiassa – sitä huikeampia piirteitä, mitä pitemmälle dokumentti etenee. Kolmekymppinen ulkomaalainen höynäytti alan äveriäitä keräilijöitä ja osin koko viinimaailmaa siihen malliin, että myös tunnustusta tulee: harvalla on valmiuksia tällaiseen, hän oli tavallaan taiteilija, kuuluu eräs osuva kiteytys.

Dokumentin muita avainhahmoja ovat maineikas burgundi-viinin viljelijä Laurent Ponsot, suurliikemies ja keräilijä Bill Koch sekä elokuvatuottaja-ohjaaja Jefery Levy, hyväuskoinen hölmö numero yksi.

Dok: Katkeraa viiniä. Teema Fem sunnuntaina 27.8. klo 22.00. Areena 30 pv.