Pekka Helminen

Liikakansoittuminen, sodat, nälänhätä ja erilaiset ympäristökriisit ajavat ihmisiä pois paremman elintason ja elämän lähteille. Onko heidän turvallisempi ja parempi elää länsimaissa? Koko maapallon elämä on mullistunut, joko ihmisen toimista tai voimista, joita emme tunne tai emme halua tunnustaa.

Aseet ja ydinsodan uhka leijuvat ilmassa. Epävarmuus taloudessa ja rahan valta sokaisevat ihmiskunnan. Koko ajan kehittyvä tietotekniikka ja teknologia luovat uhkakuvia maailmaan. Suurin osa maapallosta elää sähkön varassa.

Mitä sitten tapahtuu, kun sähköntuotanto pysähtyy? Onko siihen varauduttu? Jokainen voi kuvitella, mitä tapahtuu liikenteessä, pilvenpiirtäjissä ja muissa ihmisten kodeissa, tehtaissa, sairaaloissa, työpaikoilla yleensä. Pörssikurssit ihmettelevät. Televisiot lakkaavat toimimasta, jääkaapit hurisemasta, tietokoneet hiljenevät. Veden saanti vaikeutuu. Valot sammuvat.

Onnellinen on se ihminen, joka saa asua talossa, jossa on maakellari, kaivo, puuhella ja öljylamppu katossa. Kynttilät tunnelmaa ja valoa tuomassa. Pieni tilkku maata jota viljellä. Puita joilla hellan sytyttää.

Ennen oli toisin. Nyt tuntuu, ettei meille riitä mikään ja ihmiset pakenevat länsimaihin.

Mikä on suunta, päämäärä johon ihmiskunta pyrkii?

Birgitta Wulf
Kemiönsaari