Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Sisällissodat, epätoivo ja tulevaisuuden näköalattomuus luovat kasvupohjaa, johon islamistiset ääriryhmät tarttuvat.”

Vasemmistoliitto lähetti surunvalittelunsa Turun perjantain puukotusten uhrien omaisille ja tuomitsi jyrkästi terroririkoksina tutkittavat murhat. Puheenjohtaja Li Anderssonin allekirjoittamassa kannanotossa todettiin, että puolue jättää tarkemman kommentoinnin tapahtumista viranomaisten harteille alleviivatakseen huhujen levittämisen haitallisuutta.

– Terrorismi on monisyinen ja hankala ilmiö puuttua, mutta sen kitkemiseen on pyrittävä kaikkialla maailmassa. Kaikki muu olisi sekä uhrien muiston että demokratian halveksimista, Andersson totesi.

Yleisellä tasolla hän jatkoi, että sisällissodat, epätoivo ja tulevaisuuden näköalattomuus luovat kasvupohjaa, johon islamistiset ääriryhmät tarttuvat. Lisäksi kansainvälinen asekauppa ruokkii konflikteja. Mikään näistä asioista ei Anderssonin mukaan yksinään selitä terroristien räikeää piittaamattomuutta ihmishenkiä kohtaan.

– Pelon lietsomiseen tähtäävien väkivallantekojen jälkeen on tärkeää, että emme yhteisönä luovu arvoistamme ja vapaudestamme tai salli ennakkoluulojen ja rasismin rehottaa tragedian varjolla.

Samaan aikaan luottamus viranomaisiin ja yhteistyö heidän sekä radikalisoitumisvaarassa olevien ryhmien välillä ovat valvonnan lisäksi tehokkaimmat keinot puuttua todellisiin uhkiin.

ILMOITUS

Arhinmäki: Ei me vastaan muut

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kommentoi Facebookissa terroristien pyrkimyksenä olevan synnyttää vihaa, pelkoa ja eripuraa. Terrorismilla yritetään usuttaa ihmisiä toisiaan vastaan, yritetään luoda me vastaan muut -asetelmaa.

”Terrorismissa ei ole kysymys me vastaan muut -asetelmasta. Turussa Hasan ja Hassan ottivat vastaan puukoniskuja suojellakseen silmittömän hyökkäyksen kohteeksi joutuneita naisia. Vesa, Ahmad ja moni muu jahtasivat murhaajaa ja yrittivät estää kuolemia ja vakavia loukkaantumisia”, Arhinmäki kirjoitti.

”Ihmiset yhdessä taustastaan riippumatta uskalsivat nousta terrorismia vastaan. Yhdessä rintamassa oli kantasuomalaisia, maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja turisteja.”

Arhinmäki kirjoitti islamististen terroristien saavan voimansa ääriaatteesta, jota valtaosa muslimeista ei jaa – he ovat päinvastoin ääri-islamismin suurimpia uhreja maailmalla. Kaikkia järkeviä ihmisiä yhdistää ääri-islamismin vastustaminen.

”Jos emme toimi yhdessä vaan terrorismi johtaa vihaan toisiamme kohtaan, ovat terroristit onnistuneet edistämään omia sairaita tavoitteitaan”, Arhinmäki totesi ja kehotti kunnioittamaan uhreja ”elämällä ihmisiksi, yhdessä”.

Sarkkinen: Ei anneta terrotisteille mitä he haluavat

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan Hanna Sarkkisen mukaan terrorismi on hankala ilmiö puuttua, mutta sen kitkemiseen on pyrittävä kaikkialla maailmassa.

”Tapahtuman terroristiset kytkökset on selvitettävä ja tehtävä kaikkensa terrorismin kasvualustan kitkemiseksi ja tekojen estämiseksi”, hän kommentoi Facebookissa.

Sarkkisen mukaan nyt jotkut käyttävät tätä tilannetta hyväkseen lietsoakseen rasistista ilmapiiriä.

”Ei mennä siihen mukaan. Väkivaltaa ei ratkaista vastakkainasettelulla, eikä Suomi muutu turvalliseksi sillä, että osaa ihmisistä leimataan ja syrjitään ihonvärin tai uskonnon perusteella tuntemattomien ihmisten hirveiden tekojen takia.”

Sarkkinen totesi, että ”paras tapa vastata tähän hirveään tekoon on jatkaa normaalia elämää, ja rakentaa yhteiskuntaa, jossa hädässä olevaa autetaan ja ketään ei syrjäytetä, rakennetaan tasa-arvoa ja vuoropuhelua ja turvataan hyvä viranomaistoiminta”.

”Terroristit pyrkivät pelottelemaan, lietsomaan vihaa ja vastakkainasettelua ja horjuttamaan yhteiskunnallista vakautta ja demokratiaa. Ei anneta heille sitä mitä he haluavat.”