Lehtikuva/Roni Lehti

Turun puukotuksista tiedetään varmasti vain uhrien lukumäärä ja poliisin tehokas toiminta.

Turun keskustassa tapahtui perjantaina iltapäivällä sairas ja inhottava väkivallanteko, jossa nuori mies puukotti kahdeksaa ihmistä. Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessaan kahden ihmisen kuolleen ja kuuden loukkaantuneen. Poliisi sai hälytyksen kello 16.02 ja jo parikymmentä minuuttia myöhemmin puukottaja pysäytettiin ampumalla häntä reiteen. Myös puukottaja on sairaalahoidossa.

Sosiaalisessa mediassa ja osin myös perinteisessä käynnistyi heti huhumylly, jossa teko liitettiin jihadismiin. Silminnäkijän kuvaamalla videolla väitettiin huudettavan Allahu Akbar, vaikka siinä selvästi huudetaan varoituksia ohikulkijoille. Poliisin mukaan tekoja ei tutkita terrorismina, mutta sitä ei myöskään ole suljettu pois.

Puukottajan henkilöllisyys ei alkuillasta ollut poliisin tiedossa. Sosiaalisen median pikatuomioistuimissa johtopäätökset kuitenkin tehtiin välittömästi ja myös eräillä poliitikoilla näyttää olevan tarvetta hutkia ennen kuin mitään on tutkittu.

Poliisin toiminta on ollut kiitettävän nopeaa ja tehokasta.

Isoissa ja kuohuttavissa uutistapahtumissa pään pitäisi pysyä kylmänä. Huhujen levittäminen on tuomittavaa. Ne lietsovat lisää pelkoa ja pahimmillaan väkivaltaa viattomia sivullisia kohtaan, kun tunteet ovat muutenkin herkillä.

Jos kyseessä oli terroriteko, se on kylmäävää ja yksiselitteisen tuomittavaa. Sitä ei kuitenkaan nyt tiedetä. Poliisi pyysi työrauhaa ja sen tarvitsee ilman ylimääräistä häiriötä. Tässä vaiheessa poliisin toiminta on ollut kiitettävän nopeaa ja tehokasta.

Suurin osa poliitikoista on ilmaissut järkytyksensä ja osanottonsa uhreille ja heidän omaisilleen. Enemmistö noudattaa vastuullista ja kunnioittavaa linjaa.