Lehtikuva/Patrik Stollarz

– Kyse ei ole siitä, lämpeneekö ilmasto, vaan siitä, kuinka nopeasti ja paljon se lämpenee ja kykenemmekö hillitsemään sitä siten että maapallo säilyy asuttavana myös lapsille ja lapsenlapsille, sanoi vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen torstaina Imatralla.

Hän ja kansanedustaja Anna Kontula nostivat keskusteluun ilmastonmuutoksen vasemmistoliiton kesäkokouksessa Imatralla torstaina.

Oululainen Sarkkinen totesi myös luonnon monimuotoisuuden hupenevan yhä nopeammin ja merten likaantuvan niin, että niiden ekosysteemit ovat uhan alla.

– Me ihmiset olemme lianneet maapalloa niin, että se uhkaa jo omaa olemassaoloamme, hän sanoi ja vaati ottamaan ilmastonmuutoksen ja ympäristöongelmat vakavasti.

– Kuolemanvakavasti. Ne eivät saa eivätkä voi olla huomioita politiikan marginaalissa.

ILMOITUS

Hän pahoitteli sitä, että pääministeri Juha Sipilän hallitus ei ymmärrä tilannetta.

– Hallituksen omien selvitystenkään mukaan sen ilmastopolitiikka ei vähennä lainkaan nettopäästöjä vuoteen 2030 mennessä ja sen jälkeen olemme jo myöhässä, Sarkkinen sanoi.

– Eli Suomi ei omalta osaltaan kanna vastuuta, joka kuuluu rikkaalle teollisuusmaalle.

Tästä tehdään tiliä

– Meidän on hyvä tiedostaa, että tämä on se asia, josta teemme tiliä lapsillemme ja lastenlapsillemme, tamperelainen Kontula sanoi.

– Olemme siirtyneet ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä sen hillitsemiseen, hän totesi.

– Tiedämme, että vaikka hillitsemisessä onnistuttaisiin, siitä huolimatta on tiedossa äärimmäisiä säävaihteluja, viljelykelpoisen maan vähenemistä, pula juomavedestä, sukupuuttoaallon jatkuminen ja väestöliikkeitä, valtavia väestöliikkeitä.

Hän totesi, että ilmastonmuutos ei ole poliittinen näkökulma muiden joukossa.

– Kysymys on edes etäisesti nykymuotoisen sivilisaation jatkosta. Kysymys, joka nousee kaiken muun yläpuolelle, hän sanoi.

– Mitä meidän kannattaa huolehtia valtion velasta, jos raha menettää arvonsa ja lakkaa olemasta? Miksi rakentaa paperitehdas, jos ihmiset eivät enää osaa lukea? Miksi murehtia muutamaa kymmentätuhatta turvapaikanhakijaa kun tulossa on miljoonia?

Vasemmiston tehtävä

Hän arvioi, että kysymys ei saa riittävää poliittista painoarvoa, vaikka kaikki tietävät tilanteen.

– Meillä ei ole sellaista poliittista painetta tässä yhteiskunnassa, joka pakottaisi poliitikot tekemään viisaita päätöksiä.

Hänestä vasemmiston tulee ottaa asiasta Suomessa vastuuta.

– Se, mitä meidän pitää tehdä, on linjassa muiden vasemmiston tavoitteiden kanssa. Nyt on luotava ja helpotettava yhteiskäyttöä, vahvistettava kulutuksesta vapaita tiloja ja suhteita, tuettava julkista liikkumista, vaadittava myös yksityiseltä tuotannolta kestohyödykkeitä. Ja viime kädessä vaadittava kriisistä toiseen kompastelevasta talousjärjestelmästä luopumista, jos se estää kestävän politiikan ihmiskunnan pelastamiseksi.