Philip K. Dickin novelliin perustuva Minority Report (2002) on erinomainen Steven Spielberg -filmi ja yksi kaikkien aikojen science fiction -elokuvia, moniulotteinen ja temaatisesti rikas kurkistus tulevaisuuden uhkakuviin.

Ensimmäisistä kuvista lähtien leffassa on teknisesti vaikuttava ilme. Digitaalisuuden ja virtuaalisuuden nimissä on tuotettu viimeistellyn näyttävää jälkeä.

Kun huikea visuaalinen kuori on riisuttu, pohjalla häämöttää lähes Agatha Christie -tyyppinen palapeli. Ja sehän sopii, sillä yksi kolmesta ”Näkijästä” on nimeltään Agatha (roolissa Samantha Morton).

Vuoteen 2054 sijoittuvassa tarinassa Tom Cruise esittää johtajaa poliisin erikoisyksikössä, jolla on homma hanskassa, mutta vain näennäisesti. Keskuskvartettiin kuuluvat myös Max von Sydow ja Colin Farrell.

Tapa, jolla tulevaisuusvisio, humanistinen polte ja luontonäkökulma tarinassa yhtyvät, on mallikas. Minority Report on kiehtova elokuva myös lajityypilliseltä koostumukseltaan: iskevästi kerrottu scifi- ja takaa-ajojännäri, murhamysteeri, tekno-noir perhedraamalla, kauhulla ja huumorilla maustettuna.

Minority Report. Nelonen torstaina 17.8. klo 21.00.