Lehtikuva/Timo Aalto

SDP:n verovastaavan Timo Harakan mukaan hallitus ei esitä myyntivoittojen piilottelun estämistä.

Hallituspuolueet lupasivat toukokuussa puuttua hallintarekisterien mahdollistamaan veronkiertoon. Valtiovarainministeriön lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.

SDP:n verovastaavan, kansanedustaja Timo Harakan mukaan uusikaan esitys ei estä veronkiertoa.

– Osinkoveroa voi kiertää, kun myy tai vuokraa osakkeet osingonmaksun ajaksi, sillä myyntivoittojen piilottelua ei estetä.

Harakka jatkaa, että hallitus ei myöskään aio varmistaa osakastietojen julkisuutta, mikä olisi välttämätöntä sisäpiiririkosten ja rahanpesun ehkäisemiseksi.

Eduskunta salli toukokuussa hallituspuolueiden äänin suomalaisille ulkomaisten hallintarekisterien käytön. Opposition voimakas arvostelu johtui siihen, että hallitus lupasi paikata lakipakettia erityistoimilla, joiden piti vähentää väärinkäytöksiä.

ILMOITUS

– Hallitus ilmoitti, että ministeriössä valmistellaan täysillä rangaistuslähdeveroa. Se vaihtui kuitenkin yhtäkkiä ennakonpidätykseksi. Nyt sohlaus jatkuu, kun esitykset on pantu taas uusiksi, Harakka ihmettelee.

Piilotella voi 364 päivää vuodessa

Uusin lakiluonnos sisältää molemmat – sekä 50 prosentin ennakonpidätyksen että 35 prosentin lähdeveron. Lisäksi se velvoittaisi osakkeiden säilyttäjät rekisteröitymään ja keräämään osingonsaajien tunnistetiedot. Säilyttäjät olisivat myös vastuussa siitä, että osinkoverot peritään oikein.

– Esitin osakkaiden tunnistamista jo toukokuussa ja nyt näyttää, että hallitus on ottanut kritiikistä onkeensa. Valitettavasti tunnistamisvelvollisuus koskisi vain osingonjakohetkeä, joten osakkailla olisi 364 päivää vuodessa ostaa ja myydä viranomaisten tietämättä, Harakka sanoo.

Harakka moittii hallitusta siitä, että se on haluton lisäämään omistusten läpinäkyvyyttä muun Euroopan tahdissa.

– Viisi vuotta sitten Suomi oli EU:n edelläkävijä, nyt se perässähiihtäjä, Harakka vertaa valtiovarainministereinä toimineiden UrpilaisenRinteen aikaa StubbinOrpon kauteen.

– Suomen pitäisi olla avoimuuden eturintamassa. Osakkeiden säilyttäjät tulisi velvoittaa keräämään osakastiedot julkiseen rekisteriin sekä ilmoittamaan myös myynnit viranomaisille, jottei verovilppi onnistu, Harakka esittää.

VM pyytää lausuntoja 28.8. mennessä lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.