Lehtikuva/Irene Stachon

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tehtävä on perinteisesti mission impossible – siinä ei voi onnistua. Nykyisen hallituksen aloittaessa tehtävän otti poikkeuksellisesti pääministeri Juha Sipilä itse. Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon 130 000 euron lisäeläkkeestä syntynyt kohu osoittaa, että pieleen meni taas kerran.

Valtiolla on linjaus, jonka mukaan sen omistamissa yhtiöissä ei käytetä lisäeläkkeitä johtajien palkitsemiseen. Tästä huolimatta Finnairin hallitus päätti lisäeläkkeestä viime kesänä. Asiasta kerrottiin omistajaohjausosaston päällikölle Eero Heliövaaralle, joka ei nähnyt tarpeelliseksi jatkaa viestiä Sipilälle.

Sipilä on sanonut, että lisäeläke on vastoin valtion kantaa ja hän olisi tuonut tämän myös selkeästi esille, jos olisi tiennyt kaavailuista.

Pieleen meni – taas kerran.

Suhmurointi tiennee lähtöpasseja Heliövaaralle, kun hänen toimikautensa päättyy vuoden lopulla. Myös Finnairin hallitukseen on tulossa muutoksia, nykyinen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä totesi tiistaina.

Omistajaohjauksesta vastaavat ministerit ovat olleet vahvojen virkamiesten vietävinä. Järjestys on syytä palauttaa.

ILMOITUS

Vauramon taas olisi viisainta luopua lisäeläkkeestä nyt, kun suurimman omistajan tahto on tullut selväksi ja se on epäoikeudenmukainen säästötalkoihin joutunutta henkilökuntaa kohtaan.

– Lisäeläke tuntuu kohtuuttomalta, kun yhtiössä on parituhatta, joiden palkoista on säästetty erinäisten kriisien takia vuosikausia, sanoi SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne tiistaina KU:ssa.

Mitä Sipilän rooliin omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä tulee, niin häntä näytti kiinnostavan ainoastaan valtion omaisuuden laittaminen myyntikuntoon. Kun se saatiin alulle, oli aika mennä.