Lehtikuva/Mikko Stig

Viimeinen sana

Valokuvaaja Mauri Ratilaisen perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa nappaamassa kuvassa puheenjohtaja Jussi Halla-ahon onnitteluhalaus puolueen presidenttiehdokkaalle Laura Huhtasaarelle näyttää hukkuvan tarrautumiselta oljenkorteen.

Hajonnut puolue tarvitsee julkisuutta kipeästi. Yksi Halla-ahon perusteluista Huhtasaaren valinnalle on, että hän itse jakaa mielipiteitä, mutta Huhtasaareen suuri yleisö voisi suhtautua avoimemmin.

Ettei käy niin, että seuraavan puoluekokouksen jälkeen puolueen puheenjohtajan nimi onkin Huhtasaari? Aikoinaan kirppupuolueen puheenjohtaja Timo Soini teki itsensä tunnetuksi presidentinvaalikampanjalla.

Oman puolueensa perustaneen Paavo Väyrysen ilmoitus presidentinvaalien ehdokkuudesta oli rimanalitus, mutta Huhtasaaren ehdokkuudella ei ole edes rimaa. Kirjoitustensa perusteella Huhtasaari on lattea ihminen ja ajattelija.

Ilman asemaansa kansanedustajana hän olisi vain suunsoittaja, jonka näkemyksille ei kannattaisi korvaansa lotkauttaa. Kovassa nosteessa oleva Huhtasaari saa möläytyksilleen julkisuutta, jota hän janoaa.

ILMOITUS

Huhtasaaresta huokuu tekopyhyys. Urbaanin sanakirjan mukaan tekopyhä ihminen jeesustelee, moralisoi muita tai latelee neuvoja, joita ei kuitenkaan itse noudata.

Huhtasaari on arvostellut vallan tavoittelun rappeuttavaa vaikutusta. Hän vaatii kuitenkin lisää valtaa presidentille ja nostamista korokkeelle kansan yläpuolelle. Huhtasaari näyttää haluavan kuninkaaksi kuninkaan paikalle.

Huhtasaari korostaa diplomatian merkitystä. Kovin diplomaattisia eivät ole olleet hänen kirjoituksensa Venäjästä ja Suomen puolustuskyvystä. Hän on spekuloinut Venäjän hyökkäyksellä ollen sitä mieltä, että homma olisi selvä päivässä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kysyikin, onko tämän turvallisuuspoliittisen näkemyksen omaava henkilö sopiva presidenttiehdokkaaksi?

No eipä tietenkään olisi, mutta nykyisin politiikan agendalla tuntuu olevan kaikki sallittua. Voi leikitellä Venäjän iskevän 10 ydinpommilla Suomeen ja tuhoavan maan, kuten Huhtasaari tekee tviitissään.

Sotaa ihannoivia ovat myös hänen blogissaan esittämät musiikkitervehdykset 100-vuotiaalle Suomelle. Yksi hänen nostamistaan sankareista on Suomen, Saksan Waffen-SS-joukoissa Yhdysvaltain armeijassa palvellut Lauri Allan Törni.

Huhtasaari lienee löytänyt hengen heimolaisen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista, jota hän ihailee. Hän ajatuksensa muistuttavat äärioikeistolaista Marine Le Peniä, kuten mahtipontinen esiintyminenkin.

Huhtasaari valkopesi tiukkoja EU-näkemyksiään ollakseen soveliaampi ehdokas. Hän siirtyi Halla-ahon linjalle, joka on linjannut, että nyt ei ole oikea hetki päästää kansaa äänestämään EU:sta eroamisesta. Sille ei ole kannatusta.

Huhtasaari on valmis irrottamaan Suomen EU:sta heti kun se olisi mahdollista. Rajat hän pistäisi kiinni Japanin malliin taatakseen yhtenäisen kansakunnan.

Nyt Huhtasaari on suitsinut suutaan, mutta ei malta olla vähän flirttailematta. Hän hehkuttaa ihailevansa EU:n ulkopuolisista maista Norjaa, Sveitsiä ja Islantia.