Lehtikuva/Markku Ulander

Keskusta väläytti muutama viikko sitten 40–50 euron korotusta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esittää ensi vuoden budjetissa takuueläkkeeseen kahdeksan euron korotusta. Eläkeläiset ovat pettyneitä esitykseen, sillä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen puhui heinäkuussa 40–50 euron korotuksesta.

– Liian moni mummo ja vaari joutuu miettimään, riittääkö raha ruokaan ja lääkkeisiin. Eläkeläisköyhyys on yksi hälyttävimmistä epäkohdista hyvinvointiyhteiskunnassa, Kaikkonen sanoi.

Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL) mukaan mummot ja vaarit saavat miettiä samaa asiaa jatkossakin.

Takuueläke nousi viime vuoden alussa 23 euroa kuukaudessa, mutta tänä vuonna takuueläke pieneni enintään 10 euroa kuukaudessa kansaneläkeindeksin leikkauksen takia.

EKL muistuttaa, että kansaneläkeindeksin jäädytyksen ja leikkauksen lisäksi palvelumaksujen korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto ovat kiristäneet ”täysin kohtuuttomasti” jo ennestään heikoimmin pärjäävien eläkkeensaajien taloudellista asemaa.

ILMOITUS

Nyt Orpo esittää lisäksi kiinteistöveron korotusta, mikä näkyy asumiskulujen nousuna riippumatta siitä, asuuko omistusasunnossa tai vuokralla.

– Eläkkeensaajien Keskusliitto on jo pitkään kantanut suurta huolta eläkeläisten toimeentulo-ongelmista maassamme. Tätä ongelmaa ei kerta kaikkiaan hoideta takuueläkkeen kahdeksan euron korotuksella ensi vuoden vaihteessa, sanoo EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta.

Takuueläkkeen saajista on yli 65 vuotiaita noin 40 prosenttia eli hieman alle 40 000 henkilöä.

– Vaadimme, että Suomeen on nyt laadittava toimenpideohjelma, jolla eläkeläisköyhien lukumäärä käännetään laskuun. Kansaneläkkeisiin suunnitelluista indeksijäädytyksistä vuosiksi 2018 ja 2019 on myös ehdottomasti luovuttava. Oli todella suuri pettymys, ettei tästä asiasta saatu päätöstä VM:n budjettiriihessä, Paassilta sanoo.