Kiinalaisen rikosdraaman ja psykologisen trillerin Musta hiili, ohut jää (Bai ri yan huo, 2014) ensimmäiset kohtaukset antavat vahvoja viitteitä siitä, ettei nyt mennä tavanomaisen sarjamurhamysteerin pariin.

Puitteet ovat arkiset, melko nuhruiset ja lähes arktiset: ollaan pohjoisessa Kiinassa, talvi painaa päälle ja tuo oman tehokkaan ilmastolisänsä valmiiksi koleaan tarinaan, jossa tärkeä paikkansa on piinaavilla intohimoilla ja mustasukkaisuudella.

Päähenkilöpoliisi (Fan Liao) kollegoineen kokee alkutapahtumien pidätystilanteessa elämänsä yllätyksen. Huolettomuus kostautuu, tapaus ei jätä tulevaa ex-poliisia rauhaan.

Juttu lähtee liikkeelle vuodesta 1999. Useilla tehtailla hiilikuormasta löytyy paloiteltujen ruumiiden osia. Siirtymä tarinan nykyhetkeen tuo uutta valoa päähenkilön piinaan. Kiinnostavaksi hahmoksi vuosia jatkuneen murhamysteerin kannalta muodostuu pesulan naispuolinen työntekijä (Lun-mei Gwei).

Juonikuvio hahmottuu näppärästi ja osin hämäävästi poimuillen genren peruskuvioihin kuuluvan ”kuka sen teki?” -pähkinän puitteissa. Menevä hohdokkuus loistaa poissaolollaan, sitäkin enemmän on tilaa uusia portteja avaaville hienovaraisille vihjeille.

ILMOITUS

Tarinan tiivistunnelmaisuus rakentuu oleellisesti ei-sanalliseen kerrontaan, näyttelijöiden katseet, ilmehdinnät ja koko kehon kieli ovat sitäkin keskeisempiä.

Fan Liao palkittiin Berliinin filmijuhlilla parhaan miesnäyttelijän Hopeisella karhulla, Yi’nan Diaon käsikirjoittama ja ohjaama leffa juhlien pääpalkinnolla Kultaisen karhulla.

Musta hiili, ohut jää. Teema Fem keskiviikkona 9.8. klo 22.00. Areena 30 pv.