Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii loppua marjanpoimijoiden riistolle sekä yrittäjiä vastuuseen poimijoiden kaltoinkohtelusta. Marjanpoimijoiden kohtelu nousi jälleen esiin, kun 40 ulkomaalaista poimijaa jätettiin oman onnensa nojaan Tuupovaarassa.

Tiistaina 8.8.2017 sanomalehti Karjalainen uutisoi, että ulkomaalaisia marjanpoimijoita maahantuonut yritys on hylännyt 40 marjanpoimijaa Pohjois-Karjalaan Tuupovaaran kylälle. Yrityksistä huolimatta yrittäjään ei ole saatu yhteyttä. Ukrainasta ja Virosta kotoisin olevat marjanpoimijat majailivat hätämajoituksessa metsästysseuran talolla paikallisen seurakunnan ruoka-avun turvin. Tänään Itä-Suomen poliisi kertoo Karjalaiselle käyneensä aamulla talolla tarkastuskäynnillä. Poliisin mukaan poimijat eivät enää olleet paikalla, eikä poliisi tiedä missä 40 marjapoimijaa tällä hetkellä on. Poliisi ei epäile asiassa rikosta.

Itä-Suomen Vasemmistonuoret pitää törkeänä ulkomaisten marjanpoimijoiden kohtelua, jossa yrittäjät ulkoistavat marjanpoiminnan riskit suojattomille poimijoille, mutta käärivät toiminnan voitot. Poimijoiden työsuhdeturvaa ei ole vieläkään parannettu, vaikka aiheesta on käyty keskustelua jo useita vuosia.

– Odotimme, että auttamalla thaimaalaisia marjanpoimijoita heidän ongelmissaan Kainuussa pari vuotta sitten, olisimme nostaneet alan ongelmia tarpeeksi näkyville ja saaneet aikaan parannuksia. Nyt käsillä oleva tapaus osoittaa, ettei alalla ole tehty tarpeellisia parannuksia, järjestö toteaa kannanotossaan.

Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii nopeaa apua hädässä oleville marjanpoimijoille ja yrittäjän saattamista vastuuseen hylkäämisestä.

Itä-Suomen Vasemmistonuorten mukaan marjanpoiminta-alan pelisääntöjä on selkeytettävä rinnastamalla marjanpoiminta työsuhteessa tehtävään työhön. Työnantajan tulee olla velvollinen tarjoamaan poimijoille lakisääteisen työterveyshuollon, työajat, asiaan kuuluvat lomat, vakuutukset, inhimilliset työolot, majoituksen ja riittävän palkan.

Järjestö lisää, että nykyinen järjestelmä, jossa marjanpoimijat joutuvat nostamaan velkaa päästäkseen poimimaan marjoja, ja elämään epäinhimillisissä oloissa, on kestämätön. Useat marjanpoimijat eivät vuolaista lupauksista huolimatta rikastu marjanpoiminnalla, vaan joutuvat palaamaan takaisin kotimaahansa velkaantuneina.

Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii tilanteeseen kaivattua muutosta ja peräänkuuluttaa eettistä työvoimapolitiikkaa.