Kari Manninen/Yle Kuvapalvelu

Ennen kuin maaseutusarjan Korpelan kujanjuoksu toinen tuotantokausi 17.9. pyörähtää käyntiin, käydään kertauksen vuoksi läpi ensimmäinen (2015).

Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen luoma draamasarja käynnistyy eloisasti ja lupaavasti, mutta ilo jää lyhyeksi tai ainakin puolinaiseksi, ”kiitos” eräiden tarpeettoman koomisten ja sellaisina hölmöjen roolihahmojen. Etenkin Alhon Jaskan hahmo virittyy hupiveikkona niin teennäisille taajuuksille, että roolissa olevan Janne Katajan irtiotot ovat kokonaisuuden kannalta yksinomaan vaivaannuttavia. Sama koskee ”Kovistelijan” hahmoa.

Sitäkin paremmin hoitaa leiviskänsä Esa Latva-Äijö asiat hämäläisen hallitusti ottavana salskeana sankarina. Juttu lähtee liikkeelle siitä, kun Korpelan Anssi pistää ostamilleen tiluksille pystyyn autokorjaamon. Pienten mutkien jälkeen Jaska tulee apulaiseksi. Hanke tyrmistyttää Anssin avokkia (Hanna Gibson).

Kolmikon lisäksi näyttämölle tuodaan isohko henkilökaarti. Asiayhteyksiä, henkilösuhteita ja osapuoliasetelmia sidotaan alussa notkeasti ja ripeästi toisiinsa. Kaiken pohjalla sykkii epämääräinen kaivoshanke, johon ollaan viemässä pientä maaseutupaikkakuntaa. Tulilinjalla on erityisesti Perttulan kartano ja sen maat.

Juhani Niemela on varsinainen jäärä vanhana isäntänä, Karoliina Vanne raikas tuulahdus kotikulmille palaavana tyttärentyttärenä ja agronomina.

Korpelan kujanjuoksu, osat 1-6. TV1 alkaen sunnuntaina 6.8. klo 21.05., maanantaina 7.8. klo 22.55. Areena 7 pv.