Lehtikuva/Vasily Maximov

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaajien oikeudenkäynti päättyi Moskovassa yhdeksän kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen 13. heinäkuuta. Liipaisimesta vetänyt Zaur Dadajev tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan, neljä avunannosta tuomittua sai 11–19 vuoden vankeustuomiot.

Kuten Venäjällä on usein käynyt poliittisissa palkkamurhaoikeudenkäynneissä, sekä murhan tilaaja että motiivi jäivät pimentoon. Esitutkinta onnistui selvittämään, että eräs Ruslan Muhudinov lupasi murhan toimeenpanijoille 5 miljoonaa ruplaa (noin 70 000 euroa) mieheen. Muhudinov matkusti Moskovasta Tšetšeniaan viisi päivää murhan jälkeen, eikä hänestä ole sen koommin kuultu.

Kadyrov tekee Tšetšeniassa mitä huvittaa.

Muhudinov on Tšetšenian Sever (Pohjoinen) -pataljoonan varakomentajan Ruslan Geremejevin autonkuljettaja. Sever-pataljoona muodostettiin alun perin entisistä tšetšeeniseparatistitaistelijoista, ja käytännössä se on Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin yksityisarmeija.

Geremejev on Tšetšeniaa Venäjän parlamentin ylähuoneessa liittoneuvostossa edustavan Suleiman Geremejevin veljenpoika ja duumaedustaja Adam Delimhanovin serkku. Nemtsovin sukulaisten ja heidän asianajajiensa mielestä Muhudinov toimi Ruslan Geremejevin välikätenä. Murhatutkijat eivät ole onnistuneet tavoittamaan Geremejeviä kuulusteluihin.

Nemtsovin murhaoikeudenkäynti päättyi samaan tapaan kuin Anna Politkovskajan murhaoikeudenkäynti. Politkovskajan murhasta tuomittiin kuusi miestä vuosina 2012 ja 2014, elinkautiseen tilaajan välikätenä toimimisesta tuomittu Lom-Ali Gaitukajev kuoli vankilassa viime kesäkuussa.

ILMOITUS

Yhtä lukuun ottamatta kaikki tuomitut tulivat Tšetšeniasta, mutta heistä ei kulje Tšetšenian poliittiseen johtoon yhtä selvää linkkiä kuin Nemtsovin murhaajista. Murhan tilaaja ei ole selvinnyt.

Tšetšeniaa rautaisin ottein johtava Ramzan Kadyrov otti kantaa Nemtsovin murhaoikeudenkäynnin tulosta vastaan ja syytettyjen puolesta.

Nemtsovin murhaoikeudenkäynti on jälleen kerran osoittanut, että Tšetšenia on valtio valtiossa. Kadyrov tekee siellä mitä huvittaa ja toisinaan nämä erivapaudet ulottuvat myös Moskovaan.

Tšetšenia kävi kaksi sotaa itsenäisyytensä puolesta. Muodollisesti sodat hävittiin, mutta Venäjän keskushallinnolla ei ole Tšetšeniassa mitään sananvaltaa.