Fabrizio Maltese/Yle Kuvapalvelu

Ranskalaisfilmissä Viiltävä totuus (Avant l’hiver, 2013) menestyvä kirurgi (Daniel Auteuil) joutuu outoon pyöritykseen. Tulipunaruusuja alkaa ilmestyä sekä työpaikalle että hulppeaan kotiin, kaiken takana on salaperäinen nuori kaunotar (Leila Bekhti).

Kaksikon osin räjähdysalttiiden tapaamisten ohella kuvataan kirurgin viilentynyttä suhdetta tyylikkääseen ja fiksuun vaimoon (Kristin Scott-Thomas). Draaman muita keskeisiä hahmoja ovat muuan perheystävä ja psykiatri, vaimon mielenterveysongelmista kärsivä sisar sekä pariskunnan liike-elämässä menestynyt poika vaimoineen.

Philippe Claudelin käsikirjoittaman ja ohjaaman elokuvan ihmissuhdelabyrintti ja varsin kimurantti juonikuvio ovat vähemmän varmalla pohjalla kuin vahva kollektiivinen näyttelijätyöskentely.

Auteuil ja Scott-Thomas ovat erinomaisilla, huolitellun viileillä roolisuorituksillaan paljon vartijoina. Leffan käytännössä se tarkoittaa, että puolisoiden suhteessa porvarillisen hillitty charmi rakoilee lähes huomaamattomien tähtien alla. Claudelin vivahdeherkässä ohjauksessa henkilöiden syvimmät tunnot tulevat hienovaraisesti sävyttyneinä katsojan ulottuville ja tulkittaviksi.

Viiltävä totuus tarjoaa varsin nautittavan katsomiskokemuksen tavassaan kaivertaa keskiluokkaisen menestyksen pintaa ja julkisivua. Hyvää on erityisesti se, miten lajityypillisesti taiteillaan avio- ja perhedraaman sekä salaperäisen psykologisen trillerin risteysasemalla.

Viiltävä totuus. Teema Fem keskiviikkona 2.8. klo 22.00. Areena 14 pv.