Laulu koti-ikävästä (2013) täydentää mukavasti juuri esitettyä ruotsinsuomalaisista kertovaa Kansankodin kuokkavieraat -sarjaa.

Mika Ronkaisen ohjaustyö on kelpo dokumentti ja road movie, johon tuovat miellyttävää persoonallista ilmettä monet musiikkiosuudet.

Iijoentörmällä 1967 syntynyt muusikko Kai Latvalehto haluaa selvyyttä juuriinsa, ja siitä se lähtee, yhteinen reissu Tauno-isän kanssa vanhoille kotikulmille länsinaapuriin. Latvalehto on kokenut muuton Ruotsiin kaksivuotiaana, paluu Suomeen tapahtui aikuisuuden kynnyksellä.

Isän ja pojan automatka suuntautuu Göteborgiin, ja Tukholman legendaarisella Slussenillakin piipahdetaan. Päähenkilöiden lisäksi suhdettaan ruotsinsuomalaisuuteen ja suomalaisuuteen puntaroivat useat, Kain tavoin lähinnä nuoret keski-ikäiset maahanmuuttajat.

Dokumentissa on mutkaton, vivahteikas ja antoisa ruohonjuuritason näkökulma.

ILMOITUS

Kain kulttuurinen juurettomuus kulkee punaisena lankana, josta Suomen ja Ruotsin välinen akseli saa elävänä sykkivän sateenkaarimaisen kirjon. Se on parhaimmillaan uutta luovaa kulttuurista rikkautta, minkä dokumentti todistaa luontevasti kerrassaan upeilla musiikkiesityksillä. Niissä suomalainen tango on saanut myös sanoitusten osalta nuoremman polven ruotsinsuomalaisista verrattomat tulkit (Darya & Månskensorkestern).

Latvalehdon perheen todellinen syy Ruotsiin muuttoon selviää tulomatkalla. Asian paljastumiseen liittyy niin tragikomiikka kuin pientä hirtehisyyttäkin.

Dokumenttiprojekti: Laulu koti-ikävästä. TV1 maanantaina 31.7. klo 21.30, sunnuntaina 6.8. klo 12.00. Katsottavissa Areenassa.