Yle Kuvapalvelu

Severi Novala on dokumentissa Varastettu lapsuus (2013) suorapuheinen. Syynä on se, että hän ei kyennyt unohtamaan – kun asiat olivat niin nöyryyttäviä, niin häpeällisiä, niin syyllistäviä, niin jotenkin vittumaisia, kuten hän kokemansa tiivistää.

Novalan lisäksi 1950- ja 1960-lukujen poikakotihistoriaansa kertaavat veljekset Heino ja Juhani Saaristo sekä Veijo Kekäläinen. Kaikki olivat dokumenttia tehtäessä kuusikymppisiä eläkeläisiä.

Ari Lehikoisen käsikirjoittaman ja ohjaaman vaikuttavan ja historialliselta anniltaan tärkeän dokumentin alkuperäisidea on Kuopion yliopiston dosentin, sosiologi Vesa Puurosen.

Rankkaa oli ja haavoja tuli, mutta jotenkin niistä selvittiin.

Hän kiteyttää osuvasti keskeisen koulukoti- ja kasvatuslaitosjärjestelmää koskevan piirteen.Puurosen mukaan taustalla välkkyy 1930-luvulta peräisin oleva näkemys siitä, että on olemassa heikompaa ainesta, joka täytyy jollakin tavalla pystyä eristämään, jotta se ei aiheuta häiriötä muun yhteiskunnan elämälle.

Haastattelut tuovat esiin todistusvoimaista faktaa. Novala, Saariston veljekset ja Kekäläinen kertovat nuoruudestaan vahvoin muistikuvin ja ilman tympeää katkeruutta. Pelin henki on, että rankkaa oli ja haavoja tuli, mutta jotenkin niistä selvittiin.

ILMOITUS

Tällä taustalla on myös kanttia sanoa, että meininki oli paljon pahempaa kuin vankilassa: sekä Novalalla että Kekäläisellä on takanaan useita vankeustuomioita aikuisvuosiltaan.

Mieskvartetin kertomusten perusteella voi vain kuvitella, miten painajaismaisesta käytännöstä onkaan ollut kysymys. Laitoselämän arkipäivää oli väkivalta sekä kohtalotovereiden että henkilökunnan taholta. Vähintään yhtä pahalta tuntui myös epätietoisuudesta johtuva ikävä: kun ei tiennyt, koska pääsee pois.

Haastattelujen lomaan on yhdistelty tehokkaasti vanhaa kuva-aineistoa. Asian ytimen suhteuttaa nykypäivään kriittisin äänenpainoin tuolloinen Ypäjän Hevosopiston rehtori ja entinen Pohjolakodin rehtori (2007–2011) Jukka Kujala.

Paljolti dokumentin ansioksi lienee luettava se, että Suomen valtio esitti 20. 11. 2016 julkisen anteeksipyynnön tämäntyyppisesti kaltoinkohdelluille.

Dokumenttiprojekti: Varastettu lapsuus. TV1 maanantaina 24.7. klo 21.30, sunnuntaina 30.7. klo 12.00. Areena.