Ryhmäteatteri/Tanja Ahola

Ryhmäteatterin Seitsemän veljestä tekee Suomenlinnassa raikkaasti ja kumartelematta kunniaa Aleksis Kivelle.

Tunnustan: Etukäteen Suomenlinnan kesäteatterin näytelmävalinta vaikutti minusta väsyneeltä ja liian itsestään selvältä Suomi100-ohjelmistolta.

Onneksi menin ennakkoluuloistani huolimatta katsomaan esitystä, sillä Kari Heiskasen ohjauksessa ei ole mitään väsynyttä. Tarina on tuttu, mutta Hyvän omantunnon linnakkeen suojissa kolmituntinen kesäteatteri-ilta hujahtaa paria rytmin notkahdusta lukuunottamatta siivillä.

Raakalaudasta rakennettu lavastus (Janne Siltavuori) jytisee ja hiki virtaa, kun Jukolan veljeksistä leivotaan yhteiskuntakelpoisia ja herranpelkoisia kansalaisia.

Osattomuus ja ulkopuolisuus tekee veljeksistä räjähdysherkän joukon.

Näyttämöllä on mahtava veljesjoukko. Energinen ja taitava.

Santtu Karvosen Juhani on napakymppi, joka saa yleisön ulvomaan naurusta. Juhani tarttuu impulssiherkkänä jokaiseen syöttiin, jonka Eero (Elias Keränen), tuo liukas luikku, hänelle asettaa. Voisin melkein vannoa nähneeni höyryn nousevan Karvosen korvista muutamassa kohtauksessa.

ILMOITUS

Hämmentävän yhdennäköiset kaksoset Tuomas (Tommi Rantamäki) ja Aapo (Eino Heiskanen), Simeoni (Eero Ojala), Timo (Mikko Virtanen) ja Lauri (Miro Lopperi) ovat kukin selkeästi omanlaisiaan ja hyvin piirrettyjä hahmoja.

Erilaisuudessaan he muodostavat yhtenäisen joukon, joka yhtenä miehenä käy taistoaan
maailmaa, lukkaria, olosuhteita, Toukolan poikia ja milloin mitäkin vastaan. Velisarja, jalo niin kuin sonnikarja, totisesti.

Pihla Pohjolainen (Venla), Katariina Lantto ja Jane Kääriäinen edustavat tarinan naisia mallikkaasti.

Kiven kieli helkkyy ja soljuu ihmeen sujuvasti, vaikka osa puheesta jääkin melskeen alle. Hieno oivallus on juovuksissa melskaavan Laurin metamorfoosi kirjailija Kiveksi.

Osattomuus ja ulkopuolisuus tekee veljeksistä räjähdysherkän joukon. Elämä on jatkuvaa kärhämää niin ulkopuolisten kanssa kuin veljesten keskenkin. Ryhmäteatterin esityksen vahvaksi teemaksi nousee kuitenkin lopulta sovinnollisuus.

Kun veljekset palaavat Impivaaran korvesta Jukolaan ja pysähtyvät ihailemaan tuttua kotimaisemaa, katsomossa miehet pyyhkivät silmäkulmiaan. Jussi Tuurnan harjoittamat laulut kruunaavat esityksen.

”Kaukana on vaino, riita.”

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä. Sovitus ja ohjaus: Kari Heiskanen. Ryhmäteatteri, Suomen-linnan kesäteatteri. Esitykset 28.8. saakka.