Lehtikuva/Viena Kytöjoki

Hallituksen kova maahanmuuttopolitiikka ajaa kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita paperittomiksi. Tällä viikolla ulkoministeri Soini ilmoitti, ettei Suomi osallistu EU:n taakanjakoon Italiaan tulleiden siirtolaisten kohdalla ennen kuin muut jäsenmaat täyttävät aiemmat sitoumukset. Hallituksen sisällä kytee riita myös 750 pakolaiskiintiön nostamisesta 300:lla. Vajaan kolmen prosentin Uusi vaihtoehto haraa vastaan kokoomukselle ja keskustalle.

Hallituksen tavoite on ollut, että mahdollisimman moni yli 32 000:sta Suomeen vuoden 2015 jälkeen saapuneesta turvapaikanhakijasta saadaan maasta pois. Tämä on johtanut turvapaikkakriteereiden kiristämiseen ja epäinhimillisiin pakkopalautuksiin.

Osa kielteisen päätöksen saaneista lennätetään olosuhteisiin, joissa heidän henkensä vaarantuu. Perheitä ja yhteisöjä hajotetaan. Myös heikkokuntoisia palautetaan. Näiden ihmisten tarinat paljastavat epäinhimillisen ja kovan järjestelmän, joka jyrää inhimillisyyden yli.

Paperittomilla on uhka joutua rikoksen uhriksi tai ajautua itse rikoksiin epätoivoisen tilanteen seurauksena. Tiedossa on, että paperittomia käytetään hyväksi työmarkkinoilla. Työsopimukset puuttuvat, palkkaa ei makseta tai jos maksetaan niin alle työehtosopimusten, tai teetetään ilmaistyötä.

Aikaisemmin kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan oli mahdollista saada tilapäinen oleskelulupa, jos pakkokäännytys oli mahdotonta. Tällaisen oleskeluluvan tarkoituksena oli estää tipahtaminen oikeudettomaan välitilaan.

ILMOITUS

Edellinen hallitus ajoi kuitenkin keväällä 2015 läpi lakimuutoksen, jonka mukaan vapaaehtoisesta paluusta kieltäytyvä henkilö ei voi enää saada tilapäistä oleskelulupaa Suomessa.

Viime maaliskuussa oppositiopuolueista SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n puheenjohtajat vetosivat hallitukseen tilapäisen oleskeluluvan palauttamisen puolesta. Tällä viikolla asian nosti esiin RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Adlercreutz kuten opposition puheenjohtajat jo keväällä muistuttivat hallitusta edellisen hallituksen lausumasta, jonka mukaan sisäministeriön pitää seurata vaikutuksia ilman oleskelulupaa olevien määrään. Hallituksen on herättävä ongelmiin ennen kuin on liian myöhäistä korjata maahanmuuttopolitiikan virheitä.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi