LEHTIKUVA

Vasemmistonaiset vaatii, että Suomen rikoslakiin on kirjattava erilliseksi rikokseksi pitkään lähisuhteessa jatkunut väkivalta. Tapauksista tulisi antaa yksittäisiä pahoinpitelyjä kovempia tuomioita.

Vasemmistonaiset peräänkuuluttaa Suomen rikoslakiin naisrauhaa.

– Tällaista niin kutsuttua naisrauhapykälää on Suomeen vaadittu vuosikymmeniä eikä tarve ole kadonnut, toteaa Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth.

Asia nousi jälleen esille, kun sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi lähisuhdeväkivallasta, jossa mies sai vain reilun vuoden ehdollista vankeutta neljästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta vaikka mies oli pahoinpidellyt perheen äitiä vuosikausien ajan ja lukemattomilla eri tavoilla. Äidin lisäksi myös perheen lapsilla, jotka ovat koko ikänsä eläneet äitiinsä kohdistuvan väkivallan aiheuttamassa pelossa ja ahdistuksessa, todettiin mielenterveysongelmia.

”Lasten henkinen kärsiminen kodissa tapahtuvan väkivallan vuoksi, tai perheväkivallan pelotevaikutuksen alla, on käsiteltävä pahoinpitelynä.”

Vasemmistonaiset muistuttaa, että itsemääräämisoikeus ja fyysinen koskemattomuus ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia ja etenkin kodin tulisi olla turvallinen paikka koko perheelle.

– Lainsäädännön täytyy tunnistaa väkivallan jatkumo sen sijaan, että vuosikausien uhkailusta, alistamisesta, nöyryyttämisestä, elämän rajoittamisesta, iskuista, potkuista ja muista väkivallan teoista etsitään yksittäisiä tapauksia, joista tuomio annetaan, Ruuth toteaa.

ILMOITUS

Tästä huolimatta lukemattomat ihmiset elävät lähisuhteissa, joissa heitä pahoinpidellään systemaattisesti niin henkisesti, fyysisesti, seksuaalisesti kuin muillakin tavoin. Usein teot alkavat lievinä ja raaistuvat vuosien saatossa, kun tilanteeseen ei puututa.

– Väkivaltaisen suhteen käsittelemistä kokonaisuutena ja tuomion ankaroittamisperusteena puoltaa myös se, että koko suhteen kesto voidaan huomioida sen sijaan, että osa väkivallasta kuitataan merkityksettömäksi rikosten vanhentumisen vuoksi, täsmentää Ruuth.

Vasemmistonaiset vaatii, että myös lasten henkinen vaurioittaminen kodissa tapahtuvalla väkivallalla, ja sen uhalla, on käsiteltävä pahoinpitelynä, vaikka fyysinen väkivalta ei kohdistuisikaan lapsiin.