All Over Press

Naisten kondomeihin on varaa vain harvoilla.

Joukko chennailaisnaisia istuu hämärässä huoneessa pyöreän pöydän ympärillä.

Naiset näyttävät tavallisilta kotiäideiltä. He ovat pukeutuneet värikkäisiin sareihin, heidän varpaissaan kimaltavat korut ja jokaisen otsaa koristaa punainen bindi.

Yksi naisista avaa laatikon, ottaa sieltä kourallisen kondomeja ja puisen falloksen. Hilpeästi hihitellen naiset vetävät kukin vuorollaan kondomin puupeniksen päälle.

Kondomin käytön selittäminen asiakkaalle vie aikaa.

Seksityöläisinä toimeentulonsa hankkiville naisille hilpeys on harvinaista herkkua.

Baby-niminen nelikymppinen nainen on vertaisohjaaja ja neuvoo muille Chennain seksityöläisille, miten kondomia käytetään.

ILMOITUS

Babyn ja kumppaneiden työ tuottaa tulosta. Hän kertoo, että lähes jokaisella kaupungin 6 300 seksityöläisestä on kondomeita käytössään. Heidän mahdollisuutensa suojautua taudeilta riippuu silti edelleen siitä, suostuvatko asiakkaat käyttämään kondomia.

– Yritämme parhaamme, jotta saisimme asiakkaat ymmärtämään kondomin käytön tärkeyden, koska se suojaa molempia osapuolia hiv:lta ja muilta sairauksilta, kuten tippurilta. Siinä täytyy olla vakuuttava, suurin osa asiakkaista käyttää kondomia vain vastahakoisesti.

Asiakkaita suostuteltava

Intia on yksi maailman johtavista kondominvalmistajista ja viejistä. Valtion omistama Hindustan Latex Limited tuottaa yli miljardi kondomia vuodessa. Niistä 650 miljoonaa jaetaan ilmaiseksi turvaseksikampanjoissa.

Naisten kondomeja ilmaisjaoissa ei kuitenkaan ole, ne täytyy ostaa kaupasta.

Intian suurimman seksityöläisiä avustavan järjestön, ICWO:n perustajan AJ Hariharan mukaan naisten kondomit olisivat seksityöläisille tuiki tärkeitä.

Paketti tavallisia kondomeja maksaa noin 25 rupiaa, naisten kondomien hinta lähtee 59 rupiasta. Se on seksityöläiselle aivan liikaa. Keskimääräinen 200–500 rupian eli noin 3–7 euron päiväansio kuluu perheen elättämiseen.

– Nykyhinnoilla naisten kondomit ovat luksusta, johon köyhät naiset eivät yllä. Se on häpeällistä, sillä he todella tarvitsevat niitä, Harihara sanoo.

Tarvetta selittävät sekä naisten oikeus päättää suojatusta seksistä että raha. Kondomin käytön selittäminen asiakkaalle vie aikaa, samoin sen päälle laittaminen, jonka jälkeen usein joudutaan vielä odottamaan asiakkaan saavan erektion uudelleen.

Harihara selittää, että naisten kondomia käytettäessä itse akti hoituisi nopeammin ja tehokkaammin. Naisille, jotka vuokraavat tilan työtään varten, se toisi suuren säästön, koska he voisivat ottaa useampia asiakkaita lyhyemmässä ajassa ja säästäisivät vuokrakuluissa.

Transsukupuoliset heikoilla

Seksityötä tekeville naisille on Chennaissa tarjolla terveyspalveluita. Huonommin asiat ovat transsukupuolisilla, joita kaupungissa asuu noin 450 000. He joutuvat taistelemaan terveyspalveluita saadakseen.

– Yksi suurimmista haasteista on löytää lääkäri, joka ymmärtää ja haluaa ymmärtää meidän ongelmiamme, kertoo 26-vuotias transsukupuolinen Axom.

– Kun menet sairaalaan tai yksityiselle klinikalle, lääkäri tuomitsee sinut välittömästi ja alkaa moittia seksuaalisia valintojasi sen sijaan, että neuvoisi sinua. Ensimmäinen kysymys on aina ”miksi olet päättänyt olla tuollainen?”. Sen jälkeen ei luonnollisestikaan tee mieli avautua terveysasioistaan, sanoo Axom.

Axomilla on hyvän työpaikkansa ja palkkansa ansiosta varaa hormonihoitoihin ja myöhemmin myös sukupuolenkorjausleikkaukseen, toisin kuin suurimmalla osalla transsukupuolisista.

– Yhteisömme jäsenistä 90 prosenttia elää kerjäämällä. Ei heillä ole rahaa hoitoihin, Axom toteaa.

Intian hallitus hyväksyi muunsukupuolisten oikeudet 2014, mutta transsukupuoliset joutuvat edelleen selviämään ilman hormonihoitoja ja korjausleikkauksia.

Englanninkielinen versio